Search
Close this search box.

Tahák pro kuchaře: Bylinky v kuchyni II.

Zdroj: Freepik.com

V prvním dílu Taháku pro kuchaře: Bylinky v kuchyni jsme vám představili jejich přehled od A po K. Nyní je na řadě zbytek bylinkové abecedy. Snad vám přijde vhod, až si navléknete kuchařskou zástěru a rozhodnete se vykouzlit báječný pokrm.

Levandule

Listy levandule dodají zajímavý akcent majoránce, tymiánu a oreganu při pečení zeleniny. Omamně vonící květy se přidávají do voňavých marmelád, džemů a levandulového octa. Přidávají netradiční aroma dušeným pikantním pokrmům. Levandulí provoněný cukr je unikátní cukrářskou ingrediencí.

Libeček

Bylinka známá také jako „zelené maggi“ dodá plnou chuť bujónům, bramborovým, zeleninovým a luštěninovým polévkám, gulášům a omáčkám k masům. Listy se potírá kuře před pečením. Čaj z listů zlepšuje trávení a odstraňuje plynatost. Řapíky listů lze kandovat nebo dusit a podávat s bílou omáčkou.

Majoránka

Majoránka je stálicí české a moravské kuchyně, která musí být neustále po ruce alespoň sušená. Neobejdou se bez ní bramboráky, houbový kuba, čočková polévka nebo šoulet. Při domácích zabijačkách je bylinkou číslo 1. Sluší červeným masům, ale také kachně nebo huse.

Máta

Mezi jeden z nejoblíbenějších bylinkový čajů je mátový čaj. Máta a mátový sirup se hodí k přípravě alko i nealko nápojů, zmrzlinových pohárů, ovocných salátů nebo sladkých dipů. Máta osvěží jehněčí nebo skopovou pečínku, přílohy z rýže a kuskusu. Z krémové hráškové polévky udělá majstrštyk.

Meduňka

Bylinka k přípravě uklidňujícího čaje má stejné možnosti užití jako máta, co se týče sladkých jídel a nápojů. Jemné citronové aroma ladí s pečeným kuřetem, bešamelovou omáčkou k rybám, majonézou nebo vaječnou omeletou.

Medvědí česnek

Divokou formou česneku můžete výborně nahradit jejího zahradního bratrance. Medvědí česnek má však jemnější chuť i vůni. Vylepší zeleninové polévky, omáčky, vepřové a skopové maso, rizoto nebo dušený špenát. Vyrobíte z něj pesto, krémovou polévku nebo tvarohovou pomazánku.

Myrta

Květy myrty bez zelených kalichů zdobíme ovocné saláty. Větvičky jsou skvělé pro podkládání pečeného vepřového nebo skopového, případně se hodí na uhlíky při grilování a aromatizují kouřem. Čerstvými listy se vykládají dutiny pernaté zvěře. Plody mají mírně jalovcovou příchuť.

Zdroj: Freepik.com

Oregano

Oregano je jednou z hlavních chutí italské, řecké a provensálské kuchyně. Aroma je podobné majoránce, ale je výraznější. Tradičně se používá do těstovin, pizzy, ratatouille a k rajčatům. Kamarádí s ním jehněčí, skopové, ryby, drůbež, pečené brambory a sýry.

Pažitka

Pažitka je vynikající na přízdobu, ale také do pomazánek, zálivek, omáček, polévek, mletých mas a vaječných pokrmů. Máslem s pažitkou dochucujeme nejen vařené nebo pečené brambory, ale především grilované maso a ryby. Když děti odmítají syrovou cibuli, nahraďte ji pažitkou.

Petržel

Jako kořenová zelenina patří do polévek, omáček, teplých i studených salátů a pod masa. Zelenou nať nasekejte do bylinkových krust, vaječných omelet, bylinkového másla, majonézy a pomazánek dle fantazie. Prospěje vývaru s nudlemi, přílohovým bramborům nebo obloženým chlebům.

Rozmarýn

Rozdrcené listy mají příjemně kafrovou vůni a chuť. Čerstvé snítky jsou jemnější, sušené silnější. Červeným masům dodají nádech zvěřiny, lahodí s pečeným jehněčím či králíkem, ale také s rybami nebo brambory. Vylepší těstíčka na smažení, těstoviny, pizzu, guláše, burgery a saláty.

Saturejka

Má výrazné aroma, které může nahradit pepř. Přidáváme ji k vařeným luštěninám i fazolkovým luskům nebo do bešamelové omáčky. Harmonizuje s masitými pokrmy, masovými špízy, pečenou kachnou i s rybami. Výborná je při nakládání okurek, zelí a hub, ale také do polévek a salátů.

Šalvěj

Silné kořenité aroma dokonale ochutí tučnější masa, paštiky, zvěřinu, husu, krůtu nebo ryby. Lístky šalvěje jsou vhodné do cibulové polévky, bylinkového chleba, k sýrům, dušeným rajčatům a fazolím. Vylepší bylinková másla, oleje a octy.

Tymián

Snítka tymiánu prospěje chuti pečených a grilovaných mas, zvěřiny, drůbeže, ryb i zeleniny. Doladíte jím fazolová a hrachová jídla, těstoviny, pizzu, langoše. Je součástí „bouquet garni“, krásně aromatizuje zálivky salátů, dresinky, majonézy, oleje, octy a lák na naložení mas před uzením.

Všechny bylinky obsažené na tomto taháku si můžete vypěstovat na bylinkové zahrádce a většinu z nich můžete mít i v zimě v květináči za oknem. Pokud nejste zdatní pěstitelé, objevíte řadu z nich běžně na pultech a v regálech obchodů. Když ne čerstvých, tak určitě sušených. Vyzkoušejte zdravé recepty z naší kuchyně s využitím bylinek a dejte nám vědět, jak vám chutnalo.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Co s namoženými svaly po tréninku?

Namožení svalů potká čas od času každého, kdo pravidelně provádí fyzickou aktivitu. Je to nepříjemný problém doprovázený intenzivní bolestí a neschopností vykonávat