Abeceda vitamínů: H

Vitamín, rozpustný ve vodě, získal svůj název z německého slova haut, což znamená kůže. Právě pro kůží je vitamín H nejúčinnější. Je složkou enzymů, které se zasluhují o rozkládání, celkové trávení bílkovin, cukru a tuku. Díky vitamínu H vzniká lepší energetická přeměna pro naše buňky.  V lidském těle se biotin… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: E

Abeceda vitamínů: E

Vitamín E neboli tokoferol je souhrnným názvem jeho osmi chemických forem (alfa-, beta-, gamma- a delta-tokoferol a alfa-, beta-, gamma- a delta-tokotrienol) majících odlišné úrovně biologické aktivity. Pro lidský organismus je zásadním izomerem alfa-tokoferol. Jedná se o sloučeniny rozpustné v tucích, která se stávají protektivní součástí lipidových struktur buněčných membrán,… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: D

Abeceda vitamínů: D

Vitamín D je souhrnný název pro skupinu steroidních prekurzorů nezbytných pro syntézu hormonu kalcitriolu, který je zcela zásadní pro hospodaření organismu s minerály nejdůležitějšími pro stavbu kostí a zubů – vápníkem a fosforem. Proto se také vitamínu D někdy říká antirachitický vitamín. Dostatek vitamínu D má však v těle vliv… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: C

Abeceda vitamínů: C

Vitamín C, neboli kyselina askorbová (C6H8O6), je ve vodě rozpustná látka, která plní v lidském těle řadu nezbytných funkcí. Potřebujeme ho, nejen když se chceme chránit před nachlazením nebo chřipkou. Bez vitamínu C se neobejdeme, pokud chceme zaručit správnou syntézu kolagenu. Díky tomu má vitamín C velký vliv na pevnost… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: B9

Abeceda vitamínů: B9

Vitamín B9, ve vodě rozpustná kyselina listová z komplexu vitamínů skupiny B, je též znám jako folát nebo folacin. Jde o sloučeninu, která má ve své aktivní formě zásadní význam při syntéze nukleotidů. Tělo jej využívá pro tvorbu genetického materiálu – DNA a RNA. Hraje podstatnou roli při procesu dělení buněk…. Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: B6

Abeceda vitamínů: B6

Vitamín B6 je ve vodě rozpustný vitamín, který se vyskytuje v různých formách v potravinách, které jíme, stejně jako v našem těle. Tyto formy zahrnují pro lidský organismus aktivní formu pyridoxal-5-fosfát, dále pyridoxal, pyridoxamin, pyridoxin, pyridoxamin-5-fosfát a pyridoxin-5-fosfát. Všechny formy vitamínu B6 jsou vstřebávány ve střevním traktu. Pyridoxal-5-fosfát je důležitým… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: B5

Abeceda vitamínů: B5

Vitamín B5 je olejovitá kyselina pantothenová. Jde o ve vodě rozpustnou sloučeninu, která je zastoupena ve většině běžných potravin, navíc bývá v podobě pantothenanu vápenatého přidávána do řady cereálních produktů, nápojů a vitamínových doplňků stravy. Koenzym A, který je aktivní formou vitamínu B5, je pro tělo nezbytný při látkové přeměně… Pokračovat v čtení