Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) má svůj původ v oblasti Středomoří jako divoký stálezelený keř. Dnes se pěstuje téměř ve všech částech oblasti Středomoří a Malé Asie jako důležitá kulinářská bylina. Ale ze známých lidových písniček je zřejmé, že už před staletími zdomácněl i na českých a moravských zahradách a dvorcích. Snadno ho poznáte podle pronikavé vůně s příjemně kafrovým nádechem.
Bývá označován jako „bylinka vzpomínek“ a často nasazován u aromaterapeutické léčby problémů s pamětí, potíží se soustředěním, únavy. Uklidňuje a zvyšuje mentální čilost.
Bylina se skládá až ze 14% vlákniny a neobsahuje cholesterol. Zejména kvetoucí vrcholy rostliny obsahují antioxidační kyselinu rozmarýnovou a éterické oleje, jako je verbenon, borneol, cineol, kafr nebo limonen. O těchto sloučeninách je známo, že mají prokrvující, protizánětlivé, antialergické, antiseptické a fungicidní vlastnosti.
Je mimořádně bohatá na vitamíny skupiny B, jako je kyselina listová, kyselina pantothenová, pyridoxin a riboflavin. Má vysokou hladinu folátů důležitých pro syntézu DNA, čímž je zajímavá v těhotenství pro zdravý vývoj plodu. 100 gramů rozmarýnu pokryje 97% doporučené denní dávky (DDD) vitamínu A důležitého pro zdravý zrak a antioxidační efekt.
Čerstvé listy jsou dobrým zdrojem dalšího antioxidantu, vitamínu C, kterého je asi 22 mg na 100 g – 37% DDD. Vitamín je zapotřebí pro syntézu kolagenu, hlavního strukturálního proteinu potřebného pro zachování integrity cév, pokožky, orgánů a kostí. Posiluje imunitu a pomáhá odstraňovat škodlivé volné radikály z těla. Rozmarýn je zásobárnou minerálních prvků, jako je draslík, vápník, železo, mangan, měď a hořčík. Excelentní je zejména podíl železa, 6,65 mg ve 100 g (83% DDD).
Rozmarýn je kromě gastronomie také hojně používán v kosmetickém průmyslu. Tradičně se větvičky rozmarýnu jako symbolu lásky a věrnosti hodí při svatebních obřadech k výzdobě sálu nebo na vonice na šaty svatebčanů.
Tip: Zjistěte, jak začít s pěstováním bylinek doma a vypěstujte si voňavý rozmarýn na okně.