Sušení bylin je jednou z nejjednodušších a nejspolehlivějších metod, jak je uchovat na řadu měsíců. Před samotnou dehydratací rostlin je velmi důležitý správný postup při sběru. Ten platí jak pro trhání v přírodě rostoucích léčivek, tak i pro sklizeň bylinkové zahrádky.
Kdy je vhodné sbírat bylinky
Listy nebo celé rostliny těsně před otevřením květů sbírejte za teplého počasí v dopoledních hodinách, až na nich oschne ranní rosa. Květy je nejlepší trhat za suchého dne v poledne, kdy jsou v plném rozkvětu. Semena za suchého dne ve fázi, kdy jsou plně dozrálá, ale ještě nezačala sama vypadávat. Na vyrývání kořenů přijde čas s nástupem podzimu, když nadzemní část rostliny uvadne a maximum léčivých látek přejde právě do kořene. Kůru (nejlépe pokácených keřů a stromů) sloupnete nejsnáze za vlhkého počasí.
Jak vybírat bylinky na sušení
Dejte si záležet na tom, abyste vybrali listy, květy nebo celé rostliny v co nejlepší kondici, neznečištěné blátem nebo množstvím prachu. V přírodě sbírejte na místech dál od silnic a tam, kde není možná kontaminace zemědělskými postřiky.
Natrhanou nebo nařezanou surovinu ukládejte velmi šetrně do košíku, aby nedošlo k mechanickému poškození a následnému tlení. Semena nevyžadují žádnou zvláštní péči, pouze je dobře označte. Kořeny můžete buď důkladně omýt a očistit kartáčkem, nebo oškrabat.
Kde a jak sušit bylinky
Pro sušení potřebujete suché, teplé a stinné místo. Nikdy nesušte bylinky na přímém slunci, měli byste z nich pouze seno pro králíky.
Listy, květy a kůru rozprostřete do velmi tenké vrstvy. Ideální na sušení jsou rámy s nataženými síty nebo tradiční lísky, je tak zajištěno proudění vzduchu ze všech stran a nemusíte bylinky načechrávat. Celé rostliny svažte do malých svazků a zavěste. Semena uschnou v papírových krabicích nebo na tácech vyložených papírem. První den je ideální teplota na sušení 30°C – 35°C, aby surovina rychle zaschla. Větší teplo by způsobilo vyprchání silic a znehodnocení léčivých složek. V dalších dnech stačí suché klima s teplotou okolo 25°C.
Kořen byliny – sušení a skladování
Kořeny bylin můžete podle jejich velikosti rozkrojit na menší kusy a urychlit sušení. Protože je u jejich sušení vyžadována teplota 50°C – 60°C, hodí se sušička na ovoce. Zvládnete to také v troubě, ale je nutné je v průběhu sušení občas obracet.
Dobře usušená surovina by měla být lehká a na dotek křehká.
Pro skladování jsou nejvhodnější tmavé skleněné nádoby s dobře těsnícím uzávěrem. Asi není nic lepšího, než laboratorní prachovnice z hnědého skla. Podobně ale poslouží levnější alternativa – klasické zavařovací sklenice se šroubovacími víčky. Pak je ovšem uložte na tmavé místo.
Nasušené bylinky spotřebujte nejpozději do jednoho roku. Čím delší je doba skladování, tím nižší je jejich léčivá síla.
Tip: Zjistěte, které bylinky by vám doma neměly chybět a vytvořte si bylinkovou lékárničku.