Pokud vám na zahrádce roste máta a nechcete ji uchovávat na zimu pouze sušenou, případně máte sušené máty už dost, využijte ji a vyrobte z ní domácí mátový sirup. Je to snadné, rychlé a hlavně jde o osvěžující bombu. Spotřebujete ho jako základ limonád, přísadu do ledových čajů nebo do míchaných drinků.
Na mátový sirup budete potřebovat
- 1 napěchovaný hrnek mátových lístků
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek vody
- 1 větší citron
Postup:
Mátové lístky opláchněte a natrhejte nebo nasekejte na menší kusy. Vložte je do hrnce, přilijte vodu a vsypte cukr. Pokud rafinovaný bílý cukr nepatří mezi vaše oblíbence, můžete ho nahradit cukrem třtinovým, ovšem počítejte s tím, že sirup pak bude mít tmavší nahnědlou barvu.
Obsah hrnce za stálého míchání pomalu zahřívejte, dokud není dostatečně horký a cukr se úplně nerozpustí. Protože nepřipravujeme odvar ze sušené bylinky, nemusí se vařit. Do vzniklého cukerného roztoku s mátou vymačkejte šťávu z jednoho citronu, ale klidně můžete sáhnout i po limetce. Odstavte ze sporáku, přikryjte poklicí a nechte mátu minimálně 2-3 hodiny louhovat. Potom přeceďte přes husté síto a přelijte do skleněné láhve.
Podle dostupného množství máty můžete ingredience receptu jednoduše násobit. Jednu nebo dvě lahve určitě spotřebujete za pár dní, ale když si uvaříte sirupu do zásoby na celou zimu, je lepší ho v lahvích sterilovat. Až vás bude trápit nachlazení, budete mít po ruce skvělou medicínu.