Bylinky do květináče pro pěstování po celý rok

bylinky-v-kvetinaci
foto:Freeimages.com/dydydada

Bylinky můžete pěstovat venku na zahrádce, v truhlíku nebo květináči na okně či balkóně. Přestože se jim v zimním období kvůli nedostatku slunečního svitu příliš nedaří, několik z nich si můžete pěstovat doma celoročně a  mít svoji bylinkovou zahrádku stále po ruce.

 

BAZALKA

Bazalka je žíznivka, kterou nesmíte nechat vyschnout. Stala se velmi oblíbenou bylinkou pro její výraznou chuť a zdravotní účinky. Je zdrojem vitaminu A, K, hořčíku, draslíku a vápníku. Má analgetické, antioxidační, protivirové a protikřečové vlastnosti. Bazalka se nejlépe hodí do italských pokrmů, salátů a ke kuřeti. Nezkazí ani rohlík namazaný máslem s rajčaty.

 

MÁTA PEPRNÁ

Mátě se bude dařit na okně v květináči s pravidelným zaléváním. Máta krásně provoní vaši domácnost a bude ku prospěchu i po zdravotní stránce. Obsahuje vitaminy C, A, vápník, hořčík, omega 3 mastné kyseliny a mangan. Čaj z máty zlepšuje trávení a uleví při nevolnostech. Máta pozitivně působí proti virům, bakteriím a při léčbě dýchacích cest. Dochutíte s ní svěží saláty, sladké pokrmy i nápoje.

 

MEDUŇKA LÉKAŘSKÁ

Bylinka, která se spokojí s polostínem, ale uvítá i sluníčko. Meduňka musí mít stále navlhlou půdu, ale nesmí ve vodě plavat. Obsahuje silice, třísloviny, antioxidanty, hořčiny a minerální látky. Podporuje funkce mozku, klidný spánek, chrání játra a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Má krásnou citronovou vůni a nejčastěji se zpracovává jako lahodný čaj, ale dochutíte s ní i sladké omáčky, moučníky, saláty a míchané nápoje.

 

AZTÉCKÝ CUKR

Je nenáročná bylinka, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Potřebuje přímé osvětlení a zálivku asi každé dva dny, nikdy nenechejte půdu úplně vyschnout. Aztécký cukr je výborným sladidlem bez kalorií. Je náhražkou cukru vhodnou pro diabetiky a všechny, kdo chtějí sladit bez obav z kalorií. Tato bylinka je sladší než klasický bílý cukr a dokonce sladší než známá stévie. Můžete jím osladit čaj, kávu, moučníky nebo ovocné saláty.

 

TYMIÁN

Bylinka, která vyžaduje místo orientované na jih s přímým osluněním a je poměrně náročná na živiny. Při pěstování v květináči vyžaduje kvalitní půdu, občasné přihnojování, ale hlavně nepřelévat, přelitá půda krade tymiánu výrazné aroma. Z tymiánu můžeme čerpat například vitamin K, železo, vápník a mangan. Má antioxidační, antiseptické a analgetické účinky. Hodí se k masitým pokrmům, do polévek, nádivek, k rybám a do marinád.

 

ROZMARÝN

Tato rostlinka se rozhodně nespokojí se stinným místem, ale v teple domova na okenním parapetu jí to bude svědčit. Potřebuje propustnou až písčitou půdu a není náročná na zalévání. Rozmarýn obsahuje vitamíny A, C, B, minerální látky jako vápník, železo, hořčík a slušný podíl vlákniny. Užíván je pro posílení paměti, posílení imunity a antioxidační vlastnosti. Hodí se k červeným masům, bramborám, do těstovin, marinád, nádivek a na pizzu.

 

Určitě stojí za to věnovat bylinkám chvíli svého času. Pak vám budou dělat radost nejen jako součásti pokrmů, ale příjemně ozdobí a provoní interiér bytu.

Štítky , , , , , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Redakce

Označení Redakce v prvním případě znamená, že autor článku si přeje zachovat své soukromí. Druhou možností je, že se jedná o text, na němž se podílelo více autorů.

Komentáře jsou uzavřeny.