Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je liánovitá rostlina z čeledi konopovitých. Odpradávna je kulturně pěstována pro pivovarnické účely, ale v plané formě se s ní můžeme setkat i ve volné přírodě. Často roste na okrajích lesů nebo v křovinách, nejbujnější porosty tvoří v místech s dostatečnou vlhkostí. Volně rostoucí chmel obsahuje, stejně jako jeho šlechtěný bratříček, řadu léčivých látek. Jejich účinek je jen jemnější.
Začátek září je ideální doba pro sběr. Dozrávají chmelové šištice, jejichž žlázky produkují hořčiny humulon a lupulon, xanthohumol, silice, třísloviny, fenylpropanolové kyseliny a flavonoidy. Komplex obsažených látek má řadu léčebných účinků a proto je chmel odnepaměti oblíbenou přírodní drogou.
Největší historicky ověřené benefity a účinky užívání chmele
V posledních letech se moderní věda zaměřila na zkoumání xanthohumolu a výsledky naznačují řadu fantastických účinků.
- působí sedativně, odvar z chmelových šištic se používá při nespavosti, migrénách, stresu a nervovém vypětí
- napomáhá regulovat menstruační cyklus, obsahuje látky podobné ženským pohlavním hormonům (proto u mužů velké dávky potlačují sexuální touhu)
- tlumí klimakterické obtíže
- povzbuzuje chuť k jídlu
- zlepšuje trávení, odstraňuje nadýmání a křeče hladkého svalstva
- jde o diuretikum, má močopudný efekt
- je mírně antiseptický, odvar lze užívat jako kloktadlo nebo pro desinfekci ran, působí protizánětlivě
- protirakovinné působení, proti leukémii, rakovině jater nebo prostaty
- brzdí aterosklerózu
- funguje proti osteoporóze, brání odvápňování kostí
- při diabetu pomáhá udržovat hladinu glukózy a inzulinu
- posiluje imunitu
- zlepšuje schopnosti buněk odolávat oxidačním vlivům
- reguluje metabolismus a tvorbu tuku
Po usušení obsah účinných látek poměrně rychle klesá, nehodí se proto k dlouhodobému skladování. Nejčastějším způsobem užití je, kromě pití piva, chmelový čaj.
Jeho chuť můžete ozvláštnit přidáním meduňky nebo máty. Za bezpečnou je považována denní dávka do 15 gramů, čemuž odpovídají tři nálevy z 5 gramů chmele. Dnes již méně známé je gastronomické využití, mladé výhonky poslouží jako netradiční zelenina.