Lapačo (Tabebuia impetiginosa) je stálezelený strom s růžovými barevnými květy rostoucí v tropických deštných lesích Střední Ameriky. Indiáni v Brazílii, severní Argentině, Paraguayi a dalších jihoamerických zemích používají kůru tohoto stromu k léčebným účelům již tisíce let. Čaj lapačo (nazývaný také „čaj Inků“) neobsahuje kofein a je bohatý na esenciální vitamíny a minerály, které pomáhají udržovat zdraví a vitalitu.
Tady je 10 důvodů, proč čaj lapačo pít
- funguje jako přírodní antibiotikum
- má omlazující efekt, inhibuje tvorbu volných radikálů
- posiluje imunitní systém
- podporuje produkci červených krvinek, a tím zvyšuje kapacitu přenosu kyslíku v krvi
- zmírňuje příznaky chřipky, nachlazení a snižuje horečky
- používá se pro léčení chronických onemocnění, jako je lupus, psoriáza a Parkinsonova choroba
- působí protiinfekčně, léčí kvasinkové infekce, podráždění kůže, úplavici a další infekční onemocnění
- odstraňuje vedlejší účinky objevující se při užívání léků, jako jsou závratě, nevolnosti nebo anémie
- tlumí bolest, zánět a další příznaky artritidy
- podporuje pravidelnost stolice, má velmi mírný projímavý účinek
Lapacho se jeví jako toxické pro mnoho druhů rakovinných buněk, virů, bakterií, plísní nebo parazitů, ale při správném užívání nebyly pozorovány toxické účinky na zdravé buňky.
Jak připravit čaj z lapača?
Existuje celá řada způsobů, jak na to.
Základní recept vyžaduje:
- Dvě čajové lžičky kůry lapacha na každý litr vody.
- Vhoďte je do vařící vody a udržujte na mírném ohni pět až deset minut.
- Pak nechte odstát dalších 20 minut, aby se plně vylouhoval, a sceďte.
- V lednici ho můžete uchovávat po dobu několika dní.
- Preventivně popíjejte jeden šálek každý den, během období infekcí můžete šálky vypít až tři.
Ochutnejte jemný a zároveň tak silný čaj lapacho z červené kůry z našeho e-shopu Klub Energy Tábor.