Search
Close this search box.

Uzeniny jsou karcinogenní, tvrdí WHO. Víte proč?

Zdroj: Freepik.com

Zařazení uzenin na seznam karcinogenů je zdůvodněno studiemi potvrzujícími souvislost mezi konzumací průmyslově zpracovaného červeného masa a potenciálním rizikem vzniku kolorektálního karcinomu. WHO uvádí, že pravidelná denní dávka 50 gramů uzeniny toto riziko zvyšuje o 18 %. Tiskové prohlášení si můžete přečíst v originálním znění na webu IARC.

Klobásky, šunky, párky, paštiky a další uzenářské produkty tvoří poměrně stabilní součást jídelníčku většiny české populace. Čtete proto pozorně, proč jsou vlastně uzeniny takovým zlem.

Proč je uzení masa zlo

Uzení je historicky osvědčený konzervační proces, který využívá působení teplého kouře k vysušení, tepelnému zpracování a aromatizaci masných produktů. Kouř v udírně obsahuje řadu látek, které najdeme také v kouři z cigaret, o jehož škodlivosti snad už nikdo nepochybuje. Typickým zástupcem jsou polycyklické aromatické uhlovodíky, které jsou silně rakovinotvorné.

Rozdíl je samozřejmě v místě účinku těchto látek. Zatímco kouř z cigaret zasáhne plíce, kouř zachycený v uzeninách působí na trávicí trakt. I když se vyhnete cigaretám a uzeninám, nemáte vyhráno. Největší kvanta spalin chrlí do ovzduší automobilisté prostřednictvím svých čtyřkolých miláčků, průmyslové podniky, teplárny a elektrárny nebo letecká doprava.

Dochází k nenápadné permanentní kontaminaci rostlin, takže pak tyto jedy nejen dýcháme, ale i konzumujeme (třeba v ovoci a zelenině). Lobbisté zřejmě ale ještě dlouho nedopustí, aby došlo k otevřenému přiznání, že ekonomika, která nás živí, nám také systematicky ničí zdraví.

Dusitan sodný aneb uzenářská sůl

Dalším zabijákem v uzeninách je uzenářská sůl. Chemicky jde o dusitan sodný. Tato sloučenina je již řadu let označována jako rakovinotvorná látka, přesto ji průmysloví výrobci vesele používají dál. Dusitan sodný má zajistit delší trvanlivost a především zachovat původní barvu výrobku. Pokud porovnáte doma uzené maso s masem z velkovýroby, okamžitě poznáte vizuální rozdíl. Domácí bude tmavší a méně zářivé, ale průmyslové pro oko nádherně růžové. Kromě toho, že dusitan sodný způsobuje rakovinu, zásobuje náš organismus sodíkem, který v nadměrném množství vyvolává hypertenzi a řadu kardiovaskulárních chorob, které souvisí s vysokým tlakem. Výrobci se neštítí své produkty nadměrně přesolovat, slaná chuť je silně návyková, takže si tak udržují stabilní okruh spotřebitelů.

Uzeniny a jejich vliv na trávicí trakt

V neposlední řadě jde o maso jako takové a jeho vliv na trávicí trakt. Pokud porovnáme znaky traktu masožravců a býložravců s trávicím traktem člověka, zjistíme, že máme výrazně blíže k ovci než k tygrovi. Podrobné srovnání najdete v tabulce na tomto odkazu. Naše trávení je uzpůsobeno pro zpracování rostlinné potravy. Pokud jíme hodně masa, může docházet k nedokonalému trávení a zahnívání nestrávených kousků ve střevech.

Pomůže půst a detoxikace organismu

Pomoci si můžeme dostatečným příjmem vlákniny, která na sebe toxické zbytky masité stravy naváže a pomůže je vyloučit. Půst a detoxikace organismu 2x ročně trávicímu traktu také výrazně prospějí. V tomto období pomohou bylinné detoxikanty jako chlorella, spirulina nebo mladý ječmen.

Jestliže je tedy v moderní Evropě obvyklé uvádět na cigaretách varovný nápis s možnými riziky, nebylo by na místě stejnou výstrahu povinně zařadit na obaly uzenářských průmyslových výrobků? Asi k tomu hned tak nedojde, proto si toto nebezpečí musíme uvědomovat sami a snažit se ho na talíře nakládat opatrně a s velkým rozmyslem.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak zkrotit chutě na sladké?

Cukr je silně návykový, a pokud se ho zrovna snažíte omezit, bude po něm vaše tělo prahnout mnohem intenzivněji. Jak nezvladatelnou chuť

Tělo a kondice

Cvičení při nemoci?

Jak je to se cvičením během onemocnění? Kdy v tréninku pokračovat a v jaké chvíli se naopak raději léčit? Připravili jsme si pro

Tělo a kondice

6 projevů, že máte málo pohybu

Pohyb je pro tělo velmi důležitý, zvyšuje fyzickou kondici a udržuje člověka v psychické pohodě. Jak poznat, že ho máte nedostatek a na