Ptáte se, proč se pachtit s výrobou domácího mýdla, když za pár korun koupíte mýdlo už hotové? Jednoduše proto, že každé mýdlo nemusí naší pleti zrovna svědčit. Stačí se podívat na složení některých průmyslově produkovaných a možná vás zarazí, jak dlouhý seznam chemikálií obsahují. Výroba mýdla je přitom dovedností, kterou si lidé osvojili již před 4 tisíci lety. V té době neměli k dispozici většinu sloučenin, které jsou součástí receptur dnešních mýdel. Pokud se rozhodnete pro vaření svého mýdla, obohaťte ho autentickou vůní a účinnými složkami bylinek. Tomu se žádná syntetická náhražka nevyrovná. A jak tedy probíhá výroba mýdla doma?
Základní postupy, jak namíchat bylinkové mýdlo
Existují v podstatě dva základní postupy, jak si namíchat bylinkové mýdlo. Jednodušší způsob spočívá ve využití polotovaru (čistého marseillského nebo podobně kvalitního mýdla), který nasekáte nebo nastrouháte, rozpustíte a poté vylepšíte vonnými oleji, sušenými bylinkami, bylinkovými nálevy a dalšími žádanými příměsemi. Tato metoda je pohodlnější a vhodná i v případě, že chcete tvořit s dětmi.
Složitější je klasické vaření mýdla z tuku a louhu. Potřebujete víc pomůcek a při práci s hydroxidem musíte být velmi opatrní. Připravte si dva hrnce, které nemáte pro přípravu pokrmů. Výborné jsou starší vyřazené smaltované hrnce, první o objemu 1 litr a druhý alespoň 2,5 litru. Dále ochranné brýle a pevné gumové rukavice, sklenici, teploměr, nerezovou lžíci, kovové míchadlo (třeba stavební spirálové o rozměru 8 x 40 cm), aku vrtačku, formičky a digitální váhu.
Dále jsou nezbytné tyto základní suroviny:
- 500 g tuhého tuku – vepřového sádla, hovězího loje nebo kokosového oleje
- 500 g olivového oleje
- 380 ml destilované vody
- 140 g hydroxidu sodného
Postup:
- Ve větším hrnci pomalu zahřívejte tuhý tuk s olivovým olejem asi na 80 °C, míchejte, dokud nedojde k úplnému rozpuštění a propojení směsi.
- Odstavte a nechte chladnout.
- Nasaďte si brýle a rukavice.
- Do sklenice si odvažte hydroxid.
- Do menšího hrnce odměřte destilovanou vodu, velmi pomalu do ní přisypávejte hydroxid.
- Pozor, chemická reakce při rozpouštění zahřeje vodu v hrnci až na 90 °C.
- Počkejte, až se teplota sníží.
- Po pár minutách budou mít obsahy obou hrnců teplotu okolo 40 °C.
- To je správná chvíle, kdy roztok louhu přelijeme do rozpuštěné směsi tuků a oleje. Dochází ke zmýdelnění. Teď je důležité obě složky pořádně promíchat.
- Máte-li trpělivost a svaly, jděte do toho ručně. Jinak upněte míchadlo do akumulátorové vrtačky a mixujte. Vznikne homogenní, konzistencí pudinku připomínající hmota – vaše doma vyrobené mýdlo.
Teď můžete zapojit svou fantazii a zkušenosti bylinkáře, nastává fáze vylepšování. Do mýdlové hmoty přimíchejte oblíbené éterické oleje, nahrubo nebo na prášek rozdrcené sušené bylinky a květy. Hodí se rozmarýn, měsíček, růžové plátky, levandule, šalvěj, máta a celá řada dalších. Použít můžete také to, co najdete v kořenkách, třeba drcenou citronovou nebo pomerančovou kůru, mletý hřebíček, skořici, fenykl, anýz nebo badyán.
Co do mýdla přimíchat pro vyživenou pleť
Příznivé účinky na pleť bude mít přírodní mýdlo, pokud do něj přimícháte zelený čaj matcha, spirulinu nebo med (tip: zjistěte, jaké druhy medu můžete využít). A jestli chcete docílit peelingového efektu, dodejte do základu nahrubo rozdrcené ovesné vločky, prášek z guarany nebo mletou zrnkovou kávu.
Nakonec směsí naplňte silikonové nebo olejem vymaštěné plastové či kovové formičky, ve kterých mýdlo ztuhne a bude zrát další čtyři týdny. Pak pouze vyklepnete a můžete začít používat.
Tip: Nechce se vám mýdlo vyrábět? Máme pro vás tip na přírodní mýdla a koupele z našeho e-shopu.