Search
Close this search box.

Kysané zelí: lidový superlék

Zdroj: Freepik.com

Kysané zelí je známé tisíce let. Historické záznamy ukazují, že jeho původ je v Číně, odkud se dostalo do Evropy. Fermentované potraviny jako zelí byly velmi cenné v chladných měsících roku. Šlo také o bezpečně zakonzervovanou zásobárnu vitamínů, která umožnila rozvoj mořeplavby, když chránila námořníky před kurdějemi.

Látky obsažené v zelí

Způsob přípravy kysaného zelí zaručuje zachování řady důležitých látek. Zelí obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamíny, konkrétně: vitamín A, vitamín C, vitamín K, skupinu vitamínů B a chlorofyl. Kromě toho je dobrým zdrojem železa, manganu, mědi, sodíku, hořčíku, selenu a vápníku. Kysané zelí je živá potravina, obsahuje probiotické kultury.

Účinky kysaného zelí na zdraví

  • stimuluje rozvoj imunitního systému
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko kardiovaskulárních chorob
  • zlepšuje chuť k jídlu a produkci žaludečních šťáv
  • množství balastních složek působí preventivně proti rakovině tlustého střeva
  • antioxidanty chrání před škodlivými volnými radikály
  • pomáhá detoxikovat organismus
  • podporuje správnou krvetvorbu
  • posiluje dásně a chrání před paradentózou
  • redukuje bolest svalů a odstraňuje únavu
  • je výborným prostředkem pro zdravé a silné kosti
  • chrání před stresem a depresemi

Zelí je prostě báječné a kuchaři na něj také nedají dopustit. Česká klasika vepřo-knedlo-zelo a další teplá jídla však o množství účinných látek přicházejí díky dlouhému vaření. Pokud chcete ze zelí získat to nejzdravější, dejte si ho jen tak, jako součást studených salátů, případně ho pouze lehce prohřejte.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Co s namoženými svaly po tréninku?

Namožení svalů potká čas od času každého, kdo pravidelně provádí fyzickou aktivitu. Je to nepříjemný problém doprovázený intenzivní bolestí a neschopností vykonávat