Kysané zelí je známé tisíce let. Historické záznamy ukazují, že jeho původ je v Číně, odkud se dostalo do Evropy. Fermentované potraviny jako zelí byly velmi cenné v chladných měsících roku. Šlo také o bezpečně zakonzervovanou zásobárnu vitamínů, která umožnila rozvoj mořeplavby, když chránila námořníky před kurdějemi.
Látky obsažené v zelí
Způsob přípravy kysaného zelí zaručuje zachování řady důležitých látek. Zelí obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamíny, konkrétně: vitamín A, vitamín C, vitamín K, skupinu vitamínů B a chlorofyl. Kromě toho je dobrým zdrojem železa, manganu, mědi, sodíku, hořčíku, selenu a vápníku. Kysané zelí je živá potravina, obsahuje probiotické kultury.
Účinky kysaného zelí na zdraví
- stimuluje rozvoj imunitního systému
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi, a tím i riziko kardiovaskulárních chorob
- zlepšuje chuť k jídlu a produkci žaludečních šťáv
- množství balastních složek působí preventivně proti rakovině tlustého střeva
- antioxidanty chrání před škodlivými volnými radikály
- pomáhá detoxikovat organismus
- podporuje správnou krvetvorbu
- posiluje dásně a chrání před paradentózou
- redukuje bolest svalů a odstraňuje únavu
- je výborným prostředkem pro zdravé a silné kosti
- chrání před stresem a depresemi
Zelí je prostě báječné a kuchaři na něj také nedají dopustit. Česká klasika vepřo-knedlo-zelo a další teplá jídla však o množství účinných látek přicházejí díky dlouhému vaření. Pokud chcete ze zelí získat to nejzdravější, dejte si ho jen tak, jako součást studených salátů, případně ho pouze lehce prohřejte.