Druhů tohoto růžovitého keře nebo stromu je spousta. Mezi nejznámější a asi nejčastěji rostoucí u nás patří hloh obecný (Crataegus laevigata). Natrhat si ho můžete na okrajích lesů, kamenitých mezích a stráních. Okrasné keře hlohu se vysazují i jako živé ploty. Jaké jsou účinky hlohu na fungování organismu a jaké zdravotní benefity ukrývá?
Sbírají se listy i květy hlohu
Pro zdravotní účely se užívají listy, květy i bobule. Květy se sbírají na počátku kvetení, nejlépe ještě nerozevřená poupata. Listy většinou na jaro a bobule od září do konce října. Záleží ale také, za jakým účelem jsou sbírány. Nyní jsou tedy pro bylinkáře aktuální plody (hložinky), jejichž aktivními složkami jsou zejména taniny, flavonoidy, barviva a vitamín C a B.
Srdeční bylina hloh
Hloh je odjakživa nazýván „srdeční bylinou“. A hložinky, které můžeme nyní sbírat, jsou v tomto směru nejsilnější. Fungují synergicky a normalizují činnost srdce, buď ji stimulují, nebo snižují. Bývá také užíván po prodělaném infarktu, protože usnadňuje zásobování srdečního svalu krví a regeneruje cévy. Hloh může zklidnit vaši psychiku a pomoci při nespavosti, zlepšuje krevní oběh a působí antiskleroticky. V lidové medicíně je také užíván pro snížení krevního tlaku.
Tip: Poznejte další bylinky pro snížení krevního tlaku.
Plody mají široké konzumační využití, celkem podobné jako plody šípku. Vyrábí se z nich odvar, marmeláda, likér, víno, omáčka k divočině nebo se konzumují samostatné sušené plody.
Zpracování necháme na vás, ale pro inspiraci uvádíme návod na marmeládu z hložinek.
Marmeláda z hložinek
Ingredience: 1 kg plodů hlohu, 0,5 kg cukru, 0,5 litru vody
Postup: Rozmačkejte očištěné plody, přidejte vodu, cukr a vařte do měkka. Poté přeceďte přes síto a případně ještě dle chuti doslaďte. Pak opět vařte a míchejte, dokud směs nezačne tuhnout (rosolovatět). Nakonec marmeládu nalijte do teplých sklenic a sterilujte 15 minut při 90°C.