Skleníkové pěstování zeleniny nebo její dovoz z druhého konce světa jsou příčinou toho, že už moc nepřemýšlíme o tom, kdy je období její přirozené sklizně. Mělo by nás to ovšem zajímat. Sáhnout po zelenině, která je v dané době typická, má několik důležitých výhod:
- Nejlepší je varianta sklizně z vlastní zahrádky. Vše je čerstvé, šťavnaté, plné výživných látek, bez chemie a v podstatě zadarmo. Co nesníme, uskladníme, zakonzervujeme nebo rozdáme přátelům.
- Výhodný je ovšem i nákup od místních pěstitelů. Nutriční hodnota bývá srovnatelná s domácí zeleninou, cena bývá příznivá a odpadá také finanční a ekologická zátěž spojená s dopravou na dlouhé vzdálenosti.
- Těšit nás může také to, že podpoříme domácího farmáře. Peníze z prodeje neputují do regionů, odkud se do domácí ekonomiky nikdy nevrátí.
Jestli si nejste jisti, kdy se co u nás sklízí, nakoukněte do tabulky sezónnosti zeleniny odpovídající pěstitelským podmínkám v Čechách a na Moravě. Tmavší zelená znázorňuje běžné období sklizně, světlejší zelená indikuje měsíce, ve kterých lze dané druhy skladovat pro konzumaci.
Tip: Podívejte se také na kalendář sběru léčivek a nenechte si utéct vhodný čas pro sběr bylinek.