Bazalka (Ocimum basilicum) pochází z Íránu a Indie a její celý název je bazalka posvátná. Je to většinou nízká bylinka se zelenými listy a drobnými bílými květy. V léčitelství je velmi oblíbená a ceněná, jelikož je využitelná celá rostlina – listy, květy, semena. Tato bylina disponuje silnými antioxidačními, analgetickými, protikřečovými a protirakovinnými schopnostmi. Jaké má bazalka posvátná účinky?
Bazalka posvátná – účinky
Obsahové látky vitamín A (beta-karoten) a hořčík jsou prospěšné pro kardiovaskulární systém. Vitamín K napomáhá růstu kostí a srážení krve. Bazalka nás obohatí také o draslík, vápník a flavonoidy, které ochraňují buňky před kyslíkovými radikály. Užívá se pro zklidnění podrážděného žaludku, proti nadýmání a pro zlepšení trávení. Při nachlazení usnadní vykašlávání a je účinným lékem proti horečce.
Bazalka a aromaterapie
V aromaterapii našla uplatnění pro léčení nervových poruch, při bolestech hlavy způsobených stresem a pro úlevu při psychickém vyčerpání. Proto byla dříve považována za afrodiziakum. Milenci, kteří ji užívali, byli klidnější, uvolněnější, bez stresu a při chuti. Ačkoliv jsou dnes už známy účinnější byliny pro povzbuzení sexuálních aktivit jako maca peruánská, kotvičník zemní – Tribulus Terrestris nebo škornice šípolistá, přesto někdo na bazalku stále nedá dopustit.
Bazalka v kuchyni
Stala se nedílnou součástí zejména italské kuchyně (těstoviny, pizza…). Byla by ale škoda ponechat ji pouze pro dochucování těchto pokrmů. Skvěle se hodí do salátů, omáček a dipů, polévek, k rybám, bílému masu a nejlépe pak v kombinaci s rajčaty. Bazalku si můžete vypěstovat i na vaší zahrádce nebo v květináči. Domácí koření totiž vždy chutná lépe než kupované sáčky.