Potraviny, které vás v zimě zahřejí s tipy na recepty

Zima umí být pěkně vlezlá. Zahřejte se po zimní procházce nebo po návratu z práce. Inspirujte se potravinami pro zahřátí a vyzkoušejte recepty z tohoto článku.

Není nad příjemnou večerní procházku. V zimních měsících se ale můžeme vracet promrzlí a potřebujeme se zahřát. Čaj s medem už je klasika. Jaké jsou další potraviny, které vás spolehlivě zahřejí?

Potraviny na zahřátí:

  • Zelenina: červená řepa, cibule, zelí, mrkev, celer, kapusta, dýně, česnek, pórek
  • Ovoce: jablka, hrozny, sušené ovoce
  • Koření: chilli, pepř, skořice, hřebíček, badyán, zázvor, kardamom, muškátový oříšek, kurkuma, kari
  • Obilniny: ovesné vločky, pohanka, jáhly, quinoa, rýže
  • Ořechy, luštěniny, vejce, hovězí maso

Pro zvýšení imunity je dobré doplňovat dostatek vitamínů D, tipy na potraviny, ze kterých jej můžete v zimě načerpat najdete v tomto článku.

Nezáleží pouze na výběru potraviny, ale také na jejím zpracování. V zimě je vhodnější zařadit převážně tepelně zpracované potraviny, teplá jídla. Ideální úpravou je vaření, dušení nebo pečení.

Mezi nápoje, které spolehlivě zahřejí patří černý, zázvorový a ovocný čaj, naopak se doporučuje vynechat zelený čaj, který může mít opačný účinek. Pokud dostanete chuť dopřejte si čas od času teplé kakao. Skvělé recepty na netradiční horké nápoje jsme sepsali v jednom z minulých článků.

Dalo by se říct, že spolehlivým návodem na to, jak se stravovat v jednotlivých ročních období je stravovat se sezónně, podle toho, co zrovna roste. Nejenže tento způsob stravování je vhodnější pro naše zdraví, ale také pro naši peněženku.

Potraviny, které naopak ochladí:

  • Tropické ovoce, především citrusy, avokádo, ananas, banán
  • Studené zeleninové saláty, rajčata, ředkvičky
  • Bílý jogurt, kysané mléčné výrobky
  • Máta, koriandr

Těmto potravinám se proto v zimě raději vyhýbejte nebo je kombinujte s hřejivými potravinami.

TIP NA SNÍDANI

Ideální zimní snídaně jsou kaše všeho druhu, vytvořte si tu svou podle chuti a nálady.

Co k tomu potřebujete?

Základ: ovesné vločky, špalda, rýže nebo pohanka

Tekutina: voda, kravské mléko, rýžové mléko, ovesné mléko, sojové mléko nebo jakékoli máte rádi – důležitý je poměr, na hrníček vloček přijdou 2 hrníčky tekutiny

Slazení a koření: med, cukr, agávový sirup, rýžový sirup nebo jakýkoli jiný sirup, skořice, perníkové koření nebo špetka kardamonu

Závěrečná “třešnička”: strouhaný kokos, chia semínka, jablka, hrušky, nasekané datle, ořechy, hořká čokoláda

Při tvoření kaší se meze nekladou, proto tato snídaně nikdy nebude nuda, udělejte si to po svém, udělejte si to hezké!

TIP NA OBĚD

Skvělým posilovačem imunity je i hlíva ústřičná, ze které lze vytvořit výborný guláš. Už jste jej někdy zkoušeli?

Co k tomu potřebujete?

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 střední cibule (nebo 1 velkou)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce sladké papriky
  • špetka pálivé papriky
  • špetka mletého kmínu
  • mouka

Postup:

Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte ji na oleji či sádle. Nechte ji zesklovatět a následně přidejte všechno koření. Až se koření krásně rozvoní, přidejte nakrájenou hlívu a krátce ji opečte. Poté přidejte česnek a vše zalijte vývarem. Opepřete, osolte a vařte ještě zhruba půl hodiny dokud nebudou houby měkké. Na závěr rozmíchejte dvě lžíce mouky v trošce vlažné vody a vzniklou směs opatrně vmíchejte do guláše. Nechte projít varem a pak už jen servírujte.

TIP NA VEČEŘI

Ideální zimní večeří může být polévka – mrkvová, dýňová, zeleninová nebo třeba vývar. Vyzkoušet ale můžete naprostou rychlou a zdravou večeři ve formě pečené zeleniny.

Co k tomu potřebujete?

Základ: brambory, mrkev, červená řepa, dýně – ty nikdy nezklamou, vyzkoušet můžete i květák, cibuli nebo brokolici

Poměr zeleniny záleží na vaší chuti a možnostech. Nakrájejte vše na hranolky. Pokud se rozhodnete pro květák a brokolici, rozdělte je na jednotlivé růžičky.

Vše dejte do mísy a ochuťte kořením.

Koření: sůl, pepř, tymián, chilli, vyzkoušet můžete také přímo mix na pečenou zeleninu

Přidejte trochu olivového oleje a vše promíchejte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, ideálně ať zelenina není navrstvená, ale hezky rozprostřená, klidně i s mezerami. Tím je zajištěna lepší křupavost. Pečte na 180 °C cca 45 minut.

Vyndejte z trouby, rozprostřete na talířky a podávejte jen tak nebo navrch můžete nasypat trochu sýru, skvělý “dip” na namáčení pečené zeleniny je cizrnový hummus.

Nezapomeňte v zimě posilovat svou celkovou imunitu, skvělým pomocníkem mohou být bylinky, které nastartují váš imunitní systém.

 

Close