Listy gravioly jsou nadějí pro léčbu rakoviny

Listy gravioly jsou nadějí pro léčbu rakoviny

Anona ostnitá (Annona muricata) neboli graviola je v oblastech svého přirozeného výskytu v Karibiku a Střední Americe oblíbená díky chutným citrusově nakyslým plodům, které také přináší řadu zdravotních benefitů. Za zmínku však stojí, že místní obyvatelé jako přírodní medicínu využívají také ostatní části stromu, tedy i kořeny, kůru a především… Pokračovat v čtení

Abeceda vitamínů: E

Abeceda vitamínů: E

Vitamín E neboli tokoferol je souhrnným názvem jeho osmi chemických forem (alfa-, beta-, gamma- a delta-tokoferol a alfa-, beta-, gamma- a delta-tokotrienol) majících odlišné úrovně biologické aktivity. Pro lidský organismus je zásadním izomerem alfa-tokoferol. Jedná se o sloučeniny rozpustné v tucích, která se stávají protektivní součástí lipidových struktur buněčných membrán,… Pokračovat v čtení

30 excelentních zdrojů vlákniny

30 excelentních zdrojů vlákniny

Přestože o zdravotních přínosech vlákniny není pochyb, většina lidí ji nekonzumuje v dostatečném množství. Doporučená denní dávka se pohybuje v rozpětí od 20 do 35 gramů, ale obyvatelé vyspělého západního světa jí přijímají běžně jen okolo 15 gramů. Příjem vlákniny má přitom zásadní vliv na dobré trávení s kvalitní peristaltikou,… Pokračovat v čtení

Cibulové slupky nejsou k zahození

Cibulové slupky nejsou k zahození

Kuchyňská cibule je jednou z nejběžněji konzumovaných druhů zeleniny. Na talíři ji máme prakticky denně, protože orestovaná cibulka tvoří základ nejen české teplé kuchyně. Před přípravou pokrmů ji oloupeme a … slupku vyhodíme. V popelnicích, nebo v lepším případě v bioodpadu či na kompostu končí ročně tuny cibulových suchých vnějších… Pokračovat v čtení

Plody mystické mučenky vám spraví náladu

V zimě je příroda u nás skoupá na čerstvé ovoce, jsme víceméně odkázáni na uskladněnou podzimní úrodu. Nikoho však nebaví celou zimu chroupat jen jablka. Na pultech obchodů naštěstí najdeme velký výběr dalších druhů ovoce. Některé, jako jsou citrusové plody, banány, ananas či kiwi, už v našem jídelníčku téměř zdomácněly…. Pokračovat v čtení

Jablíčko z ráje – nejzdravější pokušení

Jablíčko z ráje – nejzdravější pokušení

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) neboli Lilek rajče je oblíbená lilkovitá rostlina, u které je z botanického hlediska poněkud obtížné určit, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu. Přestože jde o trvalku, je v našich zeměpisných šířkách pěstována jako jednoletka. Do Evropy jejich semena přivezli z Jižní Ameriky španělští dobyvatelé. Nejdříve bylo… Pokračovat v čtení

Goji – ovoce dlouhověkosti

Goji – ovoce dlouhověkosti

Kustovnice čínská (Lycium chinense) je keř pocházející z Asie, pěstovaný původně zejména v Tibetu, Číně, Korei a Japonsku. Název goji je zjednodušeným přepisem jména kustovnice z čínštiny. Rostlina patří do čeledi lilkovitých, stejně jako brambory, rajčata, lilek nebo paprika. Zářivě oranžovo-červené plody jsou již 2000 let užívány tibetskou a čínskou… Pokračovat v čtení