Zázračná semínka chia (Salvia hispancia), česky šalvěj hispánská, byla používána již v dávných dobách bájnými Aztéky, kteří byli známi svou sílou a vytrvalostí. Dokonce se chia semínka používala jako platidlo, což je důkazem toho, jak byla chia semínka již v dobách před naším letopočtem velmi ceněná a vzácná potravina.
Dnes jsou chia považována za superpotravinu k nezaplacení
V dnešním světě se chia dostávají čím dál více do povědomí po celém světě. A to díky objevům dalších a dalších pozitivních účinků na lidský organismus. Prokázáno je, že chia obsahují proteiny, kvalitní sacharidy, železo, fosfor, zinek, magnézium, vlákninu, antioxidanty, omega 3 mastné kyseliny, vápník – toho obsahují až 5x více než mléko, navíc je snáze stravitelný než vápník v mléce.
Když nasypeme semínka do vody, vytvoří se kolem nich průhledný povlak, jakýsi gel, který je velmi lehce stravitelný. Chia jsou hydrofilní – absorbují velké množství vody a dokáží se zvětšit až 12x. Tento jev dělá z chia semínek výborného pomocníka při hubnutí – zaplní žaludek a snižují pak pocit hladu. Údajně také konzumací chia semínek dochází ke snížení hladiny cukru v krvi, což ocení zejména diabetici a lidé při dietách. A má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.
Chia semínka aneb „semínka běžců“
Ne nadarmo se chia semínkům přezdívá „semínka běžců“. Stala se oblíbenou součástí každodenní stravy sportovců, protože dodávají přírodní dávku energie a navíc díky velké dávce vápníku posilují kosti.
Chia semínka mohou být součástí nejrůznějších nápojů, ale také potravin, přidávají se třeba do müsli, jogurtů, salátů nebo kaší. Chuťově rozhodně žádný nápoj ani pokrm nezkazí, jelikož jsou téměř bez chuti. I když neútočí nijak rafinovaně na naše chuťové pohárky, o to dokonalejší je jejich účinek na naše zdraví.
Tip: Vyzkoušejte zdravé recepty s chia semínky z naší kuchyně a pochutnejte si na zdravé snídani nebo svačině.