Artyčoky jsou divné ostnaté koule, jež většina z nás doma běžně neservíruje. I když je s jejich kuchyňskou úpravou trochu víc práce, námaha se nám vrátí v podobě řady pozitivních zdravotních účinků.
Artyčoky nepatří mezi zeleninu. To, co konzumujeme, jsou poupata teplomilné trvalky příbuzné třeba slunečnici. Velké zelené růžice odrazují nepřátelsky pevnou slupkou. Ale o co nestravitelnější je svrchní vrstva, o to lahodnější překvapení nás čeká po jejím odstranění. Uvnitř artyčoků je takzvané srdíčko, zdravá a delikátní surovina pro přípravu všemožných dobrot.
Přestože si možná myslíte, že jde o nějakou módní novinku, jsou vyhledávaná již od antiky, kdy byly užívány jako afrodiziakum. Dobře je znala také ikona české gastronomie Magdalena Dobromila Rettigová, jež o nich mluvila jako o droze v pozitivním smyslu slova.
Čím jsou artyčoky zajímavé a proč si zasluhují místo na našem jídelníčku?
- Jsou dietní-představují pouze asi 50 kalorií na 100g
- Obsahují hodně vlákniny-ve 100g mají mají až 10 gramů vlákniny, což je asi třetina doporučené denní dávky
- Jsou zásobárnou vitamínů a minerálů-vitamíny C a K, thiamin-vitamín B1, riboflavin-vitamín B2, niacin-vitamín B3, kyselina listová, biotin-vitamín H, železo, hořčík, chrom, draslík a mangan
- Ničí škodlivé volné radikály-artyčoky jsou vynikajícím antioxidantem
- Upravují trávení-pomáhají při překyselení žaludku, léčí mírný průjem, odstraňují nevolnost, nadýmání a bolesti břicha
- Snižují hladinu cholesterolu-působí na zdraví srdce a cév
- Podporují činnost mozku-zmenšují poškození neuronů, pomáhají pacientům s Alzheimerovou chorobou a rozšiřují krevní cévy zásobující mozek kyslíkem
- Mají protialergické účinky-najdou uplatnění při léčbě různých ekzémů
- Léčí játra a žlučník-zvyšují tvorbu a vylučovaní žluči, podporují detoxikační činnost jater a jejich správnou regeneraci
- Regulují hladinu krevního cukru-jsou vhodným léčivem při diabetu
Nemyslíte, že stojí za zkoušku? Nechte se překvapit jejich příjemnou chutí, možná si je zamilujete.