Search
Close this search box.

10 důvodů, proč se pustit do artyčoků

Zdroj: Freepik.com

Artyčoky nepatří mezi zeleninu. To, co konzumujeme, jsou poupata teplomilné trvalky příbuzné třeba slunečnici. Velké zelené růžice odrazují nepřátelsky pevnou slupkou. Ale o co nestravitelnější je svrchní vrstva, o to lahodnější překvapení nás čeká po jejím odstranění. Uvnitř artyčoků je takzvané srdíčko, zdravá a delikátní surovina pro přípravu všemožných dobrot.

Přestože si možná myslíte, že jde o nějakou módní novinku, jsou vyhledávány již od antiky, kdy byly užívány jako afrodiziakum. Dobře je znala také ikona české gastronomie – Magdalena Dobromila Rettigová, která o nich mluvila jako o droze v pozitivním smyslu slova.

Čím jsou artyčoky zajímavé a proč si zasluhují místo na našem jídelníčku?

  1. Jsou dietní – představují pouze asi 50 kalorií na 100 g
  2. Obsahují hodně vlákniny – ve 100 g mají až 10 g vlákniny, což je asi třetina doporučené denní dávky
  3. Jsou zásobárnou vitamínů a minerálů vitamíny C a K, thiamin – vitamín B1, riboflavin – vitamín B2, niacin – vitamín B3, kyselina listová, biotin – vitamín H, železo, hořčík, chrom, draslík a mangan
  4. Ničí škodlivé volné radikály – artyčoky jsou vynikajícím antioxidantem
  5. Upravují trávení – pomáhají při překyselení žaludku, léčí mírný průjem, odstraňují nevolnost, nadýmání a bolesti břicha
  6. Snižují hladinu cholesterolu – působí na zdraví srdce a cév
  7. Podporují činnost mozku – zmenšují poškození neuronů, pomáhají pacientům s Alzheimerovou chorobou a rozšiřují krevní cévy zásobující mozek kyslíkem
  8. Mají protialergické účinky – najdou uplatnění při léčbě různých ekzémů
  9. Léčí játra a žlučník – zvyšují tvorbu a vylučovaní žluči, podporují detoxikační činnost jater a jejich správnou regeneraci
  10. Regulují hladinu krevního cukru – jsou vhodným léčivem při diabetu

Nemyslíte, že stojí za zkoušku? Nechte se překvapit jejich příjemnou chutí, možná si je zamilujete.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články