Artyčoky nepatří mezi zeleninu. To, co konzumujeme, jsou poupata teplomilné trvalky příbuzné třeba slunečnici. Velké zelené růžice odrazují nepřátelsky pevnou slupkou. Ale o co nestravitelnější je svrchní vrstva, o to lahodnější překvapení nás čeká po jejím odstranění. Uvnitř artyčoků je takzvané srdíčko, zdravá a delikátní surovina pro přípravu všemožných dobrot.
Přestože si možná myslíte, že jde o nějakou módní novinku, jsou vyhledávány již od antiky, kdy byly užívány jako afrodiziakum. Dobře je znala také ikona české gastronomie – Magdalena Dobromila Rettigová, která o nich mluvila jako o droze v pozitivním smyslu slova.
Čím jsou artyčoky zajímavé a proč si zasluhují místo na našem jídelníčku?
- Jsou dietní – představují pouze asi 50 kalorií na 100 g
- Obsahují hodně vlákniny – ve 100 g mají až 10 g vlákniny, což je asi třetina doporučené denní dávky
- Jsou zásobárnou vitamínů a minerálů – vitamíny C a K, thiamin – vitamín B1, riboflavin – vitamín B2, niacin – vitamín B3, kyselina listová, biotin – vitamín H, železo, hořčík, chrom, draslík a mangan
- Ničí škodlivé volné radikály – artyčoky jsou vynikajícím antioxidantem
- Upravují trávení – pomáhají při překyselení žaludku, léčí mírný průjem, odstraňují nevolnost, nadýmání a bolesti břicha
- Snižují hladinu cholesterolu – působí na zdraví srdce a cév
- Podporují činnost mozku – zmenšují poškození neuronů, pomáhají pacientům s Alzheimerovou chorobou a rozšiřují krevní cévy zásobující mozek kyslíkem
- Mají protialergické účinky – najdou uplatnění při léčbě různých ekzémů
- Léčí játra a žlučník – zvyšují tvorbu a vylučovaní žluči, podporují detoxikační činnost jater a jejich správnou regeneraci
- Regulují hladinu krevního cukru – jsou vhodným léčivem při diabetu
Nemyslíte, že stojí za zkoušku? Nechte se překvapit jejich příjemnou chutí, možná si je zamilujete.