K léčení nespavosti není třeba návštěva doktora

Sušená levandule

Přerušovaný nebo nekvalitní spánek není v dnešní době nic neobvyklého. Chodíme spát pozdě, vstáváme brzy a náš styl života také spánku moc nepomáhá. K vyřešení tohoto problému ale není potřeba neustále navštěvovat lékaře. Zkuste si napřed pomoci sami malou změnou životního stylu.

Jalovčinky – divoké koření, borovička i lék

Jalovčinky – divoké koření, borovička i lék

Když se vás někdo zeptá, jestli jste už ochutnali jalovčinky, možná nebudete vědět. Jedná se o malinké neobvyklé šišky jalovce, které díky dužnatému obalu vypadají jako bobule. Než dozrají, trvá jim to dva roky. První rok jsou ještě zelené, teprve na podzim druhého roku změní barvu na temně fialovou a… Pokračovat v čtení

Proti plynatosti jezte kopru dosti

Proti plynatosti jezte kopru dosti

Již starověcí Egypťané nebo Řekové považovali kopr za léčivou drogu. V temném středověku bylinku lidé o svatojánské noci používali jako kouzlo proti očarování. Víno s koprem sloužilo jako nápoj lásky, který údajně rozdmýchával vášeň. Zároveň byl ale odedávna důležitou kulinářskou bylinkou, která jídlům dodává specifickou chuť a intenzivní vůni. Kopr… Pokračovat v čtení

Petrklíč odemyká zahleněné dýchací cesty

Petrklíč odemyká zahleněné dýchací cesty

Prvosenka jarní (Primula veris), nebo také petrklíč, je jednou z prvních rostlinek, kterou po období zimního půstu příroda dopřeje bylinkářům. Jedná se trvalku rozšířenou především v teplejších oblastech mírného pásu Evropy a Asie. U nás na ni narazíte nejčastěji ve světlejších listnatých lesích. Petrklíč spolehlivě určíte podle přízemní růžice svraskalých… Pokračovat v čtení

Mák má živin jako máku

Mák má živin jako máku

Mák setý (Papaver somniferum) je tradiční českou kulturní plodinou a v jeho pěstování jsme dokonce celosvětovou jedničkou. Je využíván od dob starověkých civilizací do současnosti a to jak pro kulinářské, tak pro léčebné účely. Mléko z nezralých rostlin je výchozí surovinou pro výrobu opia, proto je jeho produkce v mnoha zemích omezována nebo úplně… Pokračovat v čtení

Estragon – léčivá chuť Francie

Estragon – léčivá chuť Francie

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) je vizuálně atraktivní trvalka s úzkými listy a malými žlutými květy. Snadno se pěstuje i množí, v období vegetace je možné jej až 3x za sezónu sklidit. Listy jsou charakteristické pikantní kořeněnou chutí s jemně lékořicovým nádechem, díky níž jsou oblíbené pro kulinářské účely. Vynikající je při… Pokračovat v čtení

Proč chroupat hlávkový salát

Proč chroupat hlávkový salát

Možná si myslíte, že nutriční hodnota salátu ani nestojí za zmínku. Faktem je, že vás asi příliš nezasytí, ale to od něj snad nikdo nečeká. Zelené listy salátu jsou z 95% tvořeny vodou, obsahuje 3% sacharidů, 1,5% proteinů a zanedbatelné množství tuků. Nač je tedy salát dobrý? Jako každá zelená… Pokračovat v čtení