Podběl lékařský

Podběl lékařský

Jednou z jarních bylinek, které mohou obohatit každoročně naši bylinnou lékárničku, je podběl lékařský (Tussilago farfara). Nízká bylinka z čeledi hvězdnicovitých roste běžně v Evropě i Asii, typicky na vlhčích stanovištích jako jsou břehy řek a potoků. Tenká lodyha bývá ukončena jediným květenstvím. Jeho zlatožlutá barva i protáhlý tvar květů… Pokračovat v čtení

Petrklíč odemyká zahleněné dýchací cesty

Petrklíč odemyká zahleněné dýchací cesty

Prvosenka jarní (Primula veris), nebo také petrklíč, je jednou z prvních rostlinek, kterou po období zimního půstu příroda dopřeje bylinkářům. Jedná se trvalku rozšířenou především v teplejších oblastech mírného pásu Evropy a Asie. U nás na ni narazíte nejčastěji ve světlejších listnatých lesích. Petrklíč spolehlivě určíte podle přízemní růžice svraskalých… Pokračovat v čtení

Na co stačí rdesno ptačí

Na co stačí rdesno ptačí

Truskavec neboli rdesno ptačí (Polygonum aviculare) je nenápadná plazivá bylina, která plevelně roste na nejrůznějších místech. Daří se jí na obdělávaných půdách a zahradách, rumištích, podmáčených místech, okrajích cest, uchytí se i ve spárách mezi dlažebními kameny. Vyrovná se se suchem i každodenním sešlapováním. Od kořene se větví a vytváří… Pokračovat v čtení

Neřády z plic vyžene plicník

Neřády z plic vyžene plicník

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je bylina, která roste v celé Evropě a západní Asii převážně ve vlhčích a lužních lesích. Kvete malými načervenalými fialkovými květy na jaře od konce března do začátku května. Kvetoucí nať se sbírá a následně suší při nízkých teplotách do 40°C. Mladé listy plicníku mohou být… Pokračovat v čtení

Léčivé sedmikrásky kvetou až do zimy

Léčivé sedmikrásky kvetou až do zimy

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je léčivá rostlinka, kterou dobře známe, ale většina z nás nedoceňuje její léčivý potenciál. Květy sedmikrásek přitom obsahují řadu tělu prospěšných látek, zejména hořčiny, sliz, silice, flavonoidy, saponiny a inulín. Kvítky se trhají na krátkém stonku nebo úplně bez něj a lze je použít čerstvé i… Pokračovat v čtení