Energetické nápoje se pro část mladé generace staly součástí běžného pitného režimu. Jiní po nich sáhnou na různých kulturních (zejména hudebních a tanečních) akcích, aby se zbavili únavy a tělo vyburcovali k většímu výkonu. Existuje již však celá řada seriózních studií, které upozorňují na zdravotní rizika spojená s jejich konzumací.
Co obsahují energetické nápoje
Typický energetický nápoj obsahuje několik základních složek, které mají i své mínusy.
Na prvním místě je kofein, látka obecně známá a tolerovaná jako bezpečná a legální stimulující droga. Kvůli nižší ceně výrobci používají kofein syntetický, který je tělem rychle vstřebatelný a jeho účinek také rychle odezní. Množství v jedné plechovce odpovídá přibližně dvěma šálkům kávy, což je polovina maximální doporučené denní dávky. Nadměrná dávka zvyšuje krevní tlak a hrozí srdeční komplikace. U některých lidí silně dráždí žaludek. Při pití s alkoholem potlačuje příznaky opilosti, vede k přecenění vlastních sil, silně dehydratuje organismus.
Cukr
Cukr je druhou základní složkou, kterou energetické nápoje obsahují. Jde o palivo, které sice naše tělo potřebuje, ale u energeťáků je často v obrovském množství. Pro diabetiky je to odjištěný granát. Obecně zvyšuje riziko obezity. V kombinaci s kyselinami obsaženými v nápojích narušuje zubní sklovinu.
Vitamíny skupiny B
Vitamíny skupiny B jsou důležité pro metabolismus. Napomáhají v těle přeměnit jídlo na energii. Ve vyvážené stravě obvykle přijímáme dostatek všech složek komplexu vitamínů B. Vitamíny B6 a B12 se při perorálním užití vstřebávají minimálně, takže jejich obsah v drincích je značně diskutabilní.
Taurin
Taurin pomáhá regulovat srdeční tep, stahy svalů a energetické hladiny. Urychluje odbourávání kyseliny mléčné ze svalů. Zdravé tělo si ho produkuje samo v adekvátním množství. Do nápojů je přidáván taurin syntetický. Jde vlastně o nošení dříví do lesa. Při nadměrném užívání byly pozorovány potíže jako průjmy nebo sklony k alergickým reakcím, nicméně je považován za bezpečný.
Rostlinné výtažky
Rostlinné výtažky, např. extrakty z guarany, ženšenu nebo kotvičníku, jsou často v nápojích pouze pro vyvolání dojmu, že funguje na základě účinku přírodních složek. Jde o velkou blamáž, obsažené množství je příliš malé k vyvolání deklarovaného účinku.
Konzumenti energetických nápojů uvádí negativní účinky jako třes, nervozitu, bušení srdce, trávicí problémy, bolesti hlavy, bolesti na hrudi a záchvaty.
Nahraďte „energeťáky“ rostlinnými doplňky stravy
Doporučujeme raději čerpat energii z čistých rostlinných doplňků stravy, např. z chlorelly. Chlorella je tělem zpracovávána pozvolna, povzbuzující účinek přichází s dlouhodobým užíváním chlorelly. Není sice okamžitý, ale pokud chlorellu zapojíte do svého denního jídelníčku, rozdíl brzy poznáte. Nezapomeňte na odpovídající příjem tekutin bez alkoholu, pravidelné jídlo a nepodceňujte dlouhodobý spánkový deficit. Tělo si po mnohahodinovém křepčení potřebuje odpočinout.
Tip: Další tipy na doplnění energie najdete v tomto článku.