Škarohlídi budou určitě namítat, že máslo je kalorická bomba a zvýší vám hladinu cholesterolu v krvi, ale v rozumné míře se mu vyhýbat nemusíme. Máslo dokáže úžasně zjemnit chutě pokrmů. Tuk má schopnost absorbovat aroma i vůni přísad. Takže při smíchání másla s bylinkami vznikne naprosto harmonická kombinace, kterou ocení každý mlsný jazýček. Připravte si domácí bylinkové máslo.
Příprava domácího bylinkového másla
K přípravě domácího bylinkového másla budete potřebovat kvalitní máslo, v žádném případě ani nekoketujte s myšlenkou, že byste použili nějaké rostlinné náhražky. Potom už si zajděte pro bylinky na svou bylinkovou zahrádku, nebo navštivte vaši oblíbenou tržnici, kde můžete bylinky od domácích producentů určitě koupit. Nic nezkazíte univerzálními petrželkou, bazalkou, pažitkou, estragonem, libečkem. Výraznější chuť dodá oregano nebo šalvěj, které si dobře rozumí třeba se skopovým masem. Ryby zase výborně chutnají s koprem.
Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu a rozetřete ho do pěny. Vyberte bylinky podle dostupnosti a vaší fantazie, ale určitě nemíchejte všechny dohromady. Na osminku másla stačí hrst sekaných bylinek, takže z 250 g balení másla vyrobíte třeba dvě varianty. Bylinky nasekejte a přidejte do másla, větší říz dodáte najemno nakrájeným česnekem nebo chilli papričkami. Důkladně promíchejte a zabalte do pergamenového papíru (jde to i do fólie, ale snažíme se používat co nejméně plastů) jako velký válcový bonbón. Nechte pořádně ztuhnout v lednici, rozumné je nechat odpočívat alespoň tři dny.
Z válečku odkrajujte plátky podle potřeby, použít můžete na již hotové grilované maso, zeleninu, brambůrky. Kuřecí vylepšíte, když máslíčko před grilováním natlačíte pod kůži. Výborné je také pečivo potřené máslem a lehce opečené. Způsobů použití je spousta a určitě přijdete na své vlastní fígly.
Máslo v lednici vydrží údajně až čtvrt roku, ale to by nesmělo jít o takovou dobrotu.
Tip: Víte, které všechny bylinky můžete využít pro vaše kulinářské umění? Máme pro vás tahák pro kuchaře.