Kurkuma povzbudí reneneraci mozku

Kurkuma povzbudí reneneraci mozku

Žlutý prášek známý jako kurkuma nebo indický šafrán je produktem mletí oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Koření je charakteristické silnou vůní a pepřovitě hořčičnou chutí, která je způsobena obsahem aromatických silic. V kurkumě jsou přítomny sloučeniny jako limonen, kamfen, alfapinen a betapinen, cineol, antioxidant kurkumin a také turmeron. Právě posledně… Pokračovat v čtení

Jablíčko z ráje – nejzdravější pokušení

Jablíčko z ráje – nejzdravější pokušení

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum) neboli Lilek rajče je oblíbená lilkovitá rostlina, u které je z botanického hlediska poněkud obtížné určit, zda se jedná o ovoce nebo zeleninu. Přestože jde o trvalku, je v našich zeměpisných šířkách pěstována jako jednoletka. Do Evropy jejich semena přivezli z Jižní Ameriky španělští dobyvatelé. Nejdříve bylo… Pokračovat v čtení

Ve víně je pravda i látky prospívající zdraví

Ve víně je pravda i látky prospívající zdraví

Vinná réva (Vitis vinifera) je trvalá dřevnatá popínavá rostlina s domovinou ve Středomoří, střední Evropě a jihozápadní Asii. Plody – hrozny jsou zelené až černé bobule v trsech. Hrozny jsou ve všech formách vysoce antioxidační, antikarcinogenní a také podporují srdeční zdraví. Pojídáme tyto bobule hlavně kvůli jejich lahodné chuti, ale ony mají… Pokračovat v čtení