Jistě jste zaznamenali, že právě mexickou, indickou nebo východoasijskou kuchyni charakterizuje často ohromující množství opravdu ostrých přísad. Už při té představě se mnozí orosí. Proč tedy lidé konzumují v extrémních vedrech pokrmy, které jsou pálivé a obsahují pálivé papričky?
Papričky chilli
Typickou ostrou ingrediencí jsou nejrůznější kultivary pálivých papriček a různých odrůd paprik, které se souhrnně označují jako papričky chilli. Některé jsou lehce pikantní, jiné hodně ostré a další vyloženě spalující. Může za to látka v nich obsažená, která je známá pod názvem kapsaicin. Dokáže člověka zaručeně rozehřát. V zimě bychom to určitě uvítali, ale i v tropických dnech nám pomůže.
Při konzumaci začne kapsaicin akcelerovat náš krevní oběh. Horká krev je rychleji pumpována z orgánů uvnitř těla směrem do kožních kapilár, kterých je asi 40 v každém mm². Kapiláry se zároveň roztahují a umožňují průtok většího množství krve, která se v kůži ochlazuje. Často dochází také ke zvýšenému pocení. Pot se odpařuje z povrchu těla, čímž je také snižována tělesná teplota. A to je celé tajemství termoregulace papričkami.
Říká se, že dobrá chilli paprička pálí dvakrát. Jednou, když do těla vchází, podruhé, když z něj vychází. Myslete na to, a pokud jste papričkoví začátečníci, s jejich jedením to nepřežeňte.
Tip: Přečtěte si také článek o zdravotních účincích papriky.