Chlorofyl je označován jako jeden z klíčových elementů pro život na Zemi. Je to pigment obsažený v zelených částech rostlin, řas a sinic. V průběhu fotosyntézy pohlcuje energii světelného záření a uvolňuje ji k syntéze sacharidů z oxidu uhličitého a vody. Celkový průběh reakce shrnuje zápis:
6 CO2 + 12 H2O → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O
Zdravotní benefity chlorofylu
Jaký význam má konzumovaný chlorofyl pro člověka a další živočichy, kteří vdechují v atmosféře přítomný oxid uhličitý, pijí vodu, ale žádný cukr si nedokáží z molekul těchto látek vytvořit? V následujícím přehledu najdete výčet 10 benefitů prokazujících jeho všestrannost a sílu.
- potlačuje pocity hladu, a tak usnadňuje hubnutí
- pomáhá odstraňovat těžké kovy z těla
- ovlivňuje tvorbu červených krvinek a hladinu železa v krvi, čistí krevní řečiště, zlepšuje krevní obraz
- působí proti choroboplodným bakteriím a brání infekcím
- alkalizuje, omezuje překyselení organismu
- čistí trávicí trakt, pomáhá regulovat stolici, působí proti zácpě a plynatosti, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva
- detoxikuje a regeneruje jaterní tkáň
- urychluje hojení ran, zmírňuje zarudnutí a otoky
- odstraňuje tělesné pachy – z úst, potu nebo otevřených ran
- vyrovnává hladinu krevního tlaku
Jídelníček plný zeleného chlorofylu
Pro pevné zdraví není nic jednoduššího než obohatit svůj jídelníček o špetku zeleného chlorofylu – zeleninu, ovoce, bylinky či řasy. Ze zeleniny na naší zahrádce můžeme sáhnout určitě po špenátu, salátu, kapustě, okurkách, petrželi, brokolici, hrášku a dalších. Kousek zdraví můžeme získat v přírodě u volně rostoucích zelenolistých bylin. Kopřivy, mateřídoušku a listy pampelišky určitě nepovažujte za bezvýznamný plevel, mohou být pozitivním zpestřením naší stravy.
Další zelené potraviny jako jsou sladkovodní řasy chlorella, spirulina a mladý ječmen nejsou pouze módním výstřelkem dnešní doby. Tyto superpotraviny jsou vhodnými doplňky, které čistí naše těla od chemických látek.
Uvědomte si, že nejvhodnější pro vitální organismus je příjem chlorofylu v přirozené formě ze zmíněných organických zdrojů. Právě tam je doprovázen řadou dalších kamarádů našeho zdraví, jako jsou vitaminy, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík, bílkoviny nebo vláknina.