Vitamín C neboli kyselina askorbová (C6H8O6), je ve vodě rozpustná látka, která plní v lidském těle řadu nezbytných funkcí. Potřebujeme ho, když se chceme chránit před nachlazením nebo chřipkou, ale také z jiných důvodů.

Zdravotní benefity vitamínu C

Bez vitamínu C se neobejdeme, pokud chceme zaručit správnou syntézu kolagenu. Díky tomu má vitamín C velký vliv na pevnost a pružnost šlach, vazů a vazivových tkání, odolnost kloubů, vitalitu pokožky, vlasů a nehtů. Podporuje kvalitu cévních stěn, cirkulaci krve a zdraví srdce. Zlepšuje absorpci minerálů, především železa a vápníku. Jeho dostatečný denní příjem je proto pozitivní pro vývoj kostí a zubů, ale také pro tvorbu krvinek. Jde o jeden z nejběžněji konzumovaných antioxidantů, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Má zásadní vliv na modulaci imunitního systému. Studie rovněž potvrzují potřebu vitamínu C pro podporu funkcí mozku, léčbu zranění a rekonvalescenci po nemoci. Kojící ženy potřebují vitamín C pro tvorbu mléka.

Denní doporučená dávka vitamínu C

Doporučená denní dávka je 60 miligramů, některé lékařské prameny však uvádějí hodnoty vyšší – 90 mg pro muže a 75 mg pro ženy. Jestliže tělo nedostává pravidelně svou porci „céčka“, vede to k poruše stavby kostí, kazivosti zubů, menší odolnosti proti infekcím nebo problémům se žaludkem. Akutní nedostatek je doprovázen zvýšenou krvácivostí, křehkostí kostí, vypadáváním zubů, poškozením a otoky kloubů, svalovou atrofií a peptickými vředy. Tyto symptomy jsou typické pro onemocnění s názvem kurděje, které před staletími (než byla odhalena příčina) měli zejména námořníci na dlouhých plavbách.

Zdroj vitamínu C

Vitamín C je sloučenina vysoce citlivá na teplo a oxidaci. Ideální je proto přijímat ho formou tepelně neupravených, čerstvých potravin. Extrémně kvalitními zásobárnami „céčka“ jsou šípky nebo rakytník, celá řada bobulovin, obzvláště černý rybíz, ale i rybíz bílý a červený, angrešt, brusinky, borůvky, jahody.

Tip: Jak zpracovat červený rybíz? Vyzkoušejte výborný rybízový sirup.

Zejména v zimních měsících, kdy domácí ovoce není dostupné, přijdou vhod veškeré citrusové plody, kiwi nebo sušená kustovnice čínská – goji. Mezi zeleninou vyniká brukvovitá – růžičková kapusta, kapusta, zelí, květák, brokolice, ředkve a ředkvičky. V létě je ideální sáhnout po rajčatech a paprikách ze zahrádky, celoročně nevynechávat mrkev, celer, česnek a cibuli. Vzhledem ke konzumovanému množství jsou překvapivě důležitým zdrojem vitamínu C obyčejné brambory. A pokud patříte mezi milovníky zelených bylinek, doplníte „céčka“ také koriandrem, pažitkou, petrželovou natí, bazalkou nebo tymiánem.

Díky rozpustnosti ve vodě bývá obvykle přebytek vitamínu C vyloučen ledvinami. Nemusíme se proto bát v případě potřeby rychlého posílení obranyschopnosti užívat vyšší (až několikasetmiligramové) dávky. Vzácně může dojít k mírnému podráždění trávicího traktu.