Abeceda vitamínů: C

Abeceda vitamínů: C

Vitamín C, neboli kyselina askorbová (C6H8O6), je ve vodě rozpustná látka, která plní v lidském těle řadu nezbytných funkcí. Potřebujeme ho, nejen když se chceme chránit před nachlazením nebo chřipkou. Bez vitamínu C se neobejdeme, pokud chceme zaručit správnou syntézu kolagenu. Díky tomu má vitamín C velký vliv na pevnost… Pokračovat v čtení

Paprika a její zdravotní účinky

Paprika a její zdravotní účinky

Paprika je rod lilkovitých rostlin, který zahrnuje množství druhů a jejich kultivarů. Kuchyňsky nejběžněji využívanými jsou paprika setá (Capsicum annuum), paprika křovitá (Capsicum frutescens) a paprika čínská (Capsicum chinense). Konzumují se jako zelenina nebo jako koření. Většina plodů paprik obsahuje různé množství sloučeniny kapsaicin, která způsobuje jejich pálivost. Výjimkou jsou… Pokračovat v čtení

Černý pepř zahání černé myšlenky

Černý pepř zahání černé myšlenky

Kuchaři se bez kuliček černého pepře jen těžko obejdou. Plody pepřovníku černého (Piper nigrum), které jsou známé jako dnes nejrozšířenější koření, pochází původně z Indie, kde jsou také jedním z léčiv tradiční ayurvédy. V Evropě ale dlouho nebyly obvyklým kořením. Dopravit pepř z Indie nebylo vůbec snadné a mnoho staletí byl… Pokračovat v čtení

Bylinky a rostlinky ulevující při zánětu dásní

Bylinky a rostlinky ulevující při zánětu dásní

Současný styl stravování je plný průmyslově vyráběných potravin obsahujících ohromné množství sacharidů a minimum vitamínů a minerálů. Vede nejen k problémům s nadváhou, zvýšenému riziku diabetu a kardiovaskulárních chorob, ale přispívá rovněž ke špatnému zdraví zubů a dásní. Bolesti, záněty a krvácení dásní jsou přitom problémy, kterým je snazší předcházet… Pokračovat v čtení