V březnu se zaměřte na žlučník

Funkce žlučníku Žlučník je umístěný hned pod játry a je takovým jejich pomocným orgánem. Mezi žlučníkem a játry probíhá spousta spolupráce, a pokud správně funguje jeden orgán, tak funguje i ten druhý. Primární funkcí žlučníku je skladování a úprava žluči v těle. Žlučník má velký vliv na naše trávení, pomáhá vstřebávat tuky, zajišťuje funkčnost štítné […]
Bobkový list – vznešené koření

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) je stálezelený keř dorůstající až do výšky 15 metrů. Pochází z Přední Asie, odkud se dostal prakticky do celé oblasti Středomoří, kde zdomácněl. Je typický hustou korunou s kožovitými eliptickými listy. Po odkvětu žlutých květů plodí malé peckovice s jedním semenem, kterým se říká bobky. Odtud plyne pojmenování bobkový list. Obsahové […]
Estragon – léčivá chuť Francie

Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) je vizuálně atraktivní trvalka s úzkými listy a malými žlutými květy. Snadno se pěstuje i množí, v období vegetace ho je možné až 3x za sezónu sklidit. Listy jsou charakteristické pikantní kořeněnou chutí s jemně lékořicovým nádechem, díky které jsou oblíbené pro kulinářské účely. Vynikající je při přípravě masitých pokrmů, marinád, […]
15 přírodních prostředků pro očistu jater

Játra jsou životně důležitým orgánem, který plní funkci jakéhosi generátoru metabolických procesů. Protože žijeme v epoše blahobytu a hojnosti, jde často střídmost při stravování stranou a játra dostávají naloženo víc, než je zdrávo. Pokud k tomu připočteme další rizikové faktory, jako jsou konzumace alkoholu a toxické vlivy životního prostředí, může být zátěž tak vysoká, že […]
Řebříček obecný – bylinka první pomoci

Řebříček obecný (Achillea millefolium) u nás roste v přírodě zcela běžně na loukách, okrajích polí, mezích, rumištích a u cest. Až 80 cm vysokou, vytrvalou bylinku spolehlivě poznáte podle hustě rozmístěných listů připomínajících žebřík se středovým ráhnem (odtud plyne český název), bílého květenství a charakteristické nahořklé vůně. Ta vynikne po rozemnutí listů a je způsobena […]
Domácí sirup z bezových květů

Květy černého bezu jsou plné léčivých látek – glykosidů, flavonoidů, antokyanů, éterických olejů, tříslovin, slizových složek, omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pokud si je natrháte, usušte je ve stínu a uschovejte na zimu. Čaj z nich přijde vhod, když vás bude sužovat nastuzení, pomůže vám vypotit se a zbavit se kašle. Stejně tak je dobrou […]
Zelený obr je lepší než maggi

Rostlinné maggi, tak se někdy v gastronomii říká libečku lékařskému (Levisticum officinale), statné a až dvou metrů dorůstající bylince z čeledi miříkovitých. V Chorvatsku ho také označují výrazem pro koření – vegeta. Lesklé listy libečku však skýtají mnohem více než pouze libé aroma. Jako každá bylinka obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jde zejména o vitamíny A, […]
Léčivé sedmikrásky kvetou až do zimy

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je léčivá rostlinka, kterou dobře známe, ale většina z nás nedoceňuje její léčivý potenciál. Květy sedmikrásek přitom obsahují řadu tělu prospěšných látek, zejména hořčiny, sliz, silice, flavonoidy, saponiny a inulin. Kvítky se trhají na krátkém stonku nebo úplně bez něj a lze je použít čerstvé i sušené. Jak připravit čaj ze […]
Měsíček září jako sluníčko a stejně dobře hojí

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je zahradníky oblíbená léčivá rostlina pocházející z Orientu a jižních zemí Evropy. Tato bohatě rozvětvená letnička s podlouhlými listy je charakteristická krásnými oranžovými květy, které lze řezat pro okrasu nebo sklízet jako léčivou bylinu až po konec podzimu. Tento známý zahradní kvítek se již dlouho používá jako protiinfekční lék na špatně […]
Máta léčí od prehistorie dodnes

Máta peprná (Mentha piperita) je často nazývána „nejstarší lék světa“. Archeologické výzkumy potvrdily užívání této byliny již v prehistorii, cca 8000 let před naším letopočtem. Pojmenovali ji Řekové podle vodní víly Minthe. Díky svému všestrannému využití se máta stala velmi oblíbenou právě u Řeků, Římanů i Egypťanů. Brzy se také zabydlela v Asii, Evropě i […]
Ostropestřec zregeneruje poškozená játra

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je rostlina hojně se vyskytující při pobřeží Atlantského oceánu, ve Středomoří, ale dobře se jí daří také u nás. Je to zelený bodlák se špičatými listy, na kterých jsou bílé skvrny. V létě ho zdobí fialovo-purpurové květy, které se na konci léta mění v semena. Dříve se k léčení užívaly listy, […]
10 důvodů, proč se pustit do artyčoků

Artyčoky nepatří mezi zeleninu. To, co konzumujeme, jsou poupata teplomilné trvalky příbuzné třeba slunečnici. Velké zelené růžice odrazují nepřátelsky pevnou slupkou. Ale o co nestravitelnější je svrchní vrstva, o to lahodnější překvapení nás čeká po jejím odstranění. Uvnitř artyčoků je takzvané srdíčko, zdravá a delikátní surovina pro přípravu všemožných dobrot. Přestože si možná myslíte, že […]