Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) je vizuálně atraktivní trvalka s úzkými listy a malými žlutými květy. Snadno se pěstuje i množí, v období vegetace ho je možné až 3x za sezónu sklidit. Listy jsou charakteristické pikantní kořeněnou chutí s jemně lékořicovým nádechem, díky které jsou oblíbené pro kulinářské účely. Vynikající je při přípravě masitých pokrmů, marinád, omáček, salátů, bylinkového másla nebo k aromatizaci vinného octa. Ideální je použití čerstvého estragonu, ale v zimních měsících poslouží jako koření i sušená nať.
Estragon ale není dobrý pouze pro potěšení chuťových pohárků. Po staletí nachází uplatnění v lidovém léčitelství jako zdraví posilující prostředek a bylinka napravující řadu neduhů.
- estragon je vynikajícím zdrojem minerálních látek – hořčíku, železa, zinku a vápníku
- rostlina je bohatá na vitamíny A, C a B6
- obsahuje antioxidanty, které zajišťují neutralizaci volných radikálů v organismu
- estragon podporuje kardiovaskulární zdraví, snižuje riziko vzniku krevních sraženin, mrtvice a srdečního infarktu
- sloučeniny přítomné v estragonu přirozeně regulují hladinu cukru v krvi
- estragon obsahuje éterické oleje, které odstraňují špatný dech a tělesný pach
- jde o přírodní diuretikum, působí proti zadržování vody v těle
- estragon podněcuje chuť k jídlu, významně podporuje tvorbu žluči a zlepšuje trávení
- lidová medicína ho využívá jako lék proti střevním parazitům
- čaj připravený z bylinky léčí úzkost a nespavost
- podporuje absorpci kreatinu, a tím zajišťuje rozvoj svalů
- díky obsaženému eugenolu tlumí bolest a má znecitlivující účinky, čaj nebo žvýkání čerstvých listů uleví od bolesti zubů
Estragon patří do čeledi hvězdnicovitých. Pokud jste citliví či alergičtí na některé z příbuzných rostlin jako ambrózie, sedmikráska nebo měsíček, měli byste dbát zvýšené opatrnosti i při přidávání estragonu do svého jídelníčku. Vhodný není také pro těhotné nebo kojící ženy.