Kdy je nejlepší začít s detoxikací těla?

Lidské tělo je velmi podivuhodné. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, probíhá v našem těle mnoho procesů. Náš metabolismus vytváří toxiny neboli odpadní produkty, které se shromažďují v orgánech a také tkáních. Nahromaděné toxiny mohou negativně ovlivnit funkci organismu, tudíž může dojít k různým onemocněním. Proto je dobré tělu pomoci a vyzkoušet detox […]
Je tady suchý únor – jak prospívá našemu tělu absence alkoholu?

Sklenička sem, sklenička tam. Nemusíte vypít každý den sud piva nebo demižón vína, aby se to podepsalo na vašem zdraví. Pití alkoholu škodí našemu fyzickému i psychickému zdraví. Je tedy dobré dát si občas pauzu. Zkuste se připojit ke každoroční výzvě a vzdejte se v únoru alkoholu. Ano, únor je sezóna plesů a vy si […]
Duben – starat se o játra budem

Jaro je již v plném proudu, stromy kvetou, trávníky se zbarvují květinami. Mohlo by se zdát, že příroda už má to jarní probuzení za sebou. I přesto jste se už jistě setkali s pojmem „jarní únava“, která může být doprovázena i bolestmi hlavy a depresemi. A jak to souvisí s játry? Proč jsou játra tak […]
Moderní medicína se bez vlaštovičníku neobejde

Vlaštovičník větší (Chelidonium majus) prý dostal jméno podle toho, že začíná kvést, když přiletí vlaštovky, a přestane, až zase odletí. Jeho domovinou je Evropa, sever Afriky a západní část Asie, ale protože šlo o jednu z nejdůležitějších léčivek lidové medicíny, doprovázela osadníky při kolonizaci Severní Ameriky a dnes je tam běžně rozšířena. Vlaštovičníku vyhovují slunná […]
Pampeliškový sirup jako med

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) je v našich krajích důležitou medonosnou rostlinou. Jakmile na jaře jejich jasně žluté květy ozdobí luka, slétnou se k nim okamžitě pilné včelky, pro které je pampeliškový pyl a nektar báječnou pastvou. Pokud je v okolí úlů pampelišek dostatek, vyprodukují z nich včely v podstatě jednodruhový pampeliškový med. Mnoho generací našich […]
Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší (Arctium lappa) zná většina z nás jako plevelnou rostlinu charakteristickou velkými listy a květy opatřenými háčky, díky kterým se po uschnutí dokáží spolehlivě přichytit na oděv. Mezi lidmi zabývajícími se bylinkářstvím má však lopuch velmi slušné renomé. K terapeutickému využití se na podzim vyrývají kořeny jednoletých rostlin, sběr lze praktikovat případně i na […]
Domácí kvašáky – křupavá medicína

Kvašené okurky neboli kvašáky jsou perfektním způsobem konzervované zeleniny. Mléčné kvašení, odborně zvané laktofermentace, je šetrný přírodní proces, který nejen uchová nutriční parametry zpracovávané zeleniny, ale dokonce je výrazně vylepší. Anaerobní mléčné bakterie při něm štěpí obsažené cukry a vytvoří kyselé prostředí, které potravinu chrání před hnilobou a toxiny. Velkou roli sehrávají uvolňované enzymy, díky […]
Kuchyňské a léčebné využití kerblíku

Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) patřící do čeledi miříkovitých rostlin není na našich zahrádkách zcela běžnou bylinkou. Setkat se s ním můžeme v přírodě, vyskytuje se především na stinných a vlhčích stanovištích. V příznivých podmínkách dosahuje výšky až okolo 70 centimetrů. Na kulatých a jemně drážkovaných stoncích vyrůstají složené listy, které tvarem připomínají kapradinu. Rostlinu zdobí […]
Jak na křečové žíly

Křečové žíly neboli varixy jsou nejběžnějším onemocněním dolních končetin. Projevují se pocitem těžkých nohou, otoky lýtek, vznikem metličkových žilek a mravenčením. Viditelné jsou pak zvětšené, zprohýbané a vystouplé povrchové žíly, u kterých v pokročilejší fázi nemoci dochází k zánětům a nejhůře pak ke vzniku žilních trombóz a bércových vředů. Co způsobuje křečové žíly Příčiny onemocnění […]
Klanopraška čínská – ovoce pěti chutí, po kterém sáhněte všemi deseti

Plody a semena asijské popínavé liánovité dřeviny klanoprašky čínské (Schizandra chinensis) jsou po tisíciletí tradiční čínskou medicínou hojně užívány jako prostředek řešící širokou oblast zdravotních neduhů. V bobulích rostoucích ve střapcích, které vzhledově připomínají náš červený rybíz, se snoubí všech pět základních chutí – kyselá, sladká, slaná, hořká a pálivá. Proto jsou považovány za léčivo prospívající […]
Ředkviček chroupání nemoci zahání

Ředkvička je pojmenování pro varietu ředkve seté letní (Raphanus sativus var. sativus). Jde o jeden z nejpopulárnějších druhů kořenové zeleniny, který je pro svůj rychlý růst za krátkých dnů v jarním období oblíbencem pěstitelů. K dispozici je mnoho odrůd lišících se tvarem kořene, jeho zbarvením a intenzitou štiplavosti. Pikantnost dužiny je však také ovlivněna zálivkou, […]
Bylinky pro rychlejší rekonvalescenci po operacích

Bolestivé pooperační stavy bývají klasickou medicínou tlumeny obvykle farmaceutickými analgetiky, jako prevence před rozvojem infekce se podávají antibiotika. Tento postup je velmi spolehlivý a brání velkou měrou vzniku nežádoucích komplikací. Má tedy smysl vůbec uvažovat o využití bylinek v procesu rekonvalescence po operacích? Určitě ano. Bylinky obsahují mnohem pestřejší spektrum účinných látek než syntetická léčiva. […]