Pampeliška je velmi bohatým zdrojem beta-karotenu, vitamínu C, vlákniny, draslíku, železa, vápníku, hořčíku, zinku a fosforu. Obsahuje také vitamín D, vitamíny skupiny B a bílkoviny ve větší míře než špenát. V minulosti se užívala k léčbě anémie, kurdějí, kožních problémů, poruch krve a depresí.
Pokud se zbavíte předsudku, že se nehodí chroupat plevel, můžete z mladých lístků udělat třeba chutný salát a poznat celý výčet jejích blahodárných účinků pro zdraví.
Jaké má pampeliška blahodárné účinky na zdraví?
Podpora trávení – působí jako mírné projímadlo, podporuje trávení, stimuluje chuť k jídlu a upravuje přirozený stav prospěšných bakterií ve střevech
Hospodaření s tekutinami – jde o diuretikum, které pomáhá vylučování soli a přebytečné vody z ledvin
Detoxikace – zlepšuje funkci jater, zvyšuje produkci žluči, odstraňuje toxiny a obnovuje elektrolytovou rovnováhu
Ochrana před volnými radikály – každá část pampelišky je bohatá na antioxidanty, které zabraňují poškození buněk volnými radikály a zpomalují proces stárnutí
Protirakovinný efekt – pampeliška působí proti rakovině, zpomaluje její průběh a je vynikající prevencí proti jejímu propuknutí
Regulace hladiny cukru – pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu inzulínu
Zdravé srdce – snižuje krevní tlak a podporuje odbourávání cholesterolu
Tlumení zánětu – obsažené esenciální mastné kyseliny fungují protizánětlivě, zmírňují bolest a otok
Imunita – pampeliška posiluje obranyschopnost organismu a bojuje s mikroby a plísněmi
Listy, květy a kořeny pampelišky jsou jedlé. Mají poněkud hořkou chuť, což se dá minimalizovat jejich sklizní na podzim nebo tepelnou úpravou. Upražené kořeny lze pomlít a používat jako zdravou náhražku kávy.