Lopuch větší (Arctium lappa) zná většina z nás jako plevelnou rostlinu charakteristickou velkými listy a květy opatřenými háčky, díky kterým se po uschnutí dokáží spolehlivě přichytit na oděv. Mezi lidmi zabývajícími se bylinkářstvím má však lopuch velmi slušné renomé. K terapeutickému využití se na podzim vyrývají kořeny jednoletých rostlin, sběr lze praktikovat případně i na jaře druhého roku růstu. Ze sušeného kořene se připravuje odvar nebo tinktura.

Obojí lze konzumovat pro docílení následujících zdravotních benefitů:

Ze suchých listů a semen se rovněž lisuje lopuchový olej. Aplikuje se zevně a má podobné (silnější) účinky jako obklady z odvaru.

Používá se především pro:

Jestliže jste ochotni namísto běžně pěstované zeleniny okusit i alternativní jedlé planě rostoucí byliny, nevynechávejte rozhodně lopuch. V gastronomii mají uplatnění nové výhonky, mladé řapíky lze oloupat podobně jako u celeru. Mají příjemně oříškovou chuť a konzumovat je můžete jak čerstvé, tak tepelně upravené. Kořeny jednoletých lopuchů se dají vařit nebo péct. Dříve se také po usušení pražily a mlely pro získání kávovinové náhražky, stejně jako kořeny pampelišek. Jestliže lopuch zařadíte do svého jídelníčku, pocítíte díky obsahu vlákniny další příznivé zdravotní účinky:

Obrovské lopuchové listy nabízí (kromě výše uvedeného užití jako ekologického toaletního papíru) také uplatnění namísto deštníku, když vás na túře překvapí liják.

Tip: Další bylinky pro posílení zdraví najdete v rubrice Fytoterpie.