Jde vyčistit cévy bylinkami?
Pupečník asijský Tato bylina, kterou si můžete vypěstovat i doma v truhlíku, působí blahodárně na zánět žil a žilní nedostatečnost. Vnitřně se užívají listy pupečníku, jejich chuť připomíná petrželku. Pokud vám jejich chuť vadí, je možné si připravit mast. Není to nic složitého, dokážete ji vyrobit z pár surovin. Na mast budete potřebovat nesolené sádlo […]
Mletá paprika – koření pro ostrý zrak
Koření vyrobené pomletím usušených plodů papriky seté (Capsicum annuum) zdomácnělo v řadě národních kuchyní. Bereme ho jako přirozenou součást i té naší. Historie jeho používání v českých domácnostech je však poměrně mladá. Do Evropy se ze své domoviny, kterou je Střední Amerika, rozšířilo až v 16. století a přes Maďarsko se až o dalších tři […]
5 superpotravin, které zlepší zdraví srdce
Kardiovaskulární choroby se staly jedněmi z nejběžnějších vážných nemocí dnešní doby. I když moderní medicína dokáže lidi jimi postižené léčit a prodloužit jim život třeba o dlouhá léta, je potřeba mít na mysli, že kvalita takového života může být velmi snížena. A přes veškerou lékařskou péči jsou choroby srdce a oběhového systému jednou z nejčastějších […]
Abeceda vitamínů: C
Vitamín C neboli kyselina askorbová (C6H8O6), je ve vodě rozpustná látka, která plní v lidském těle řadu nezbytných funkcí. Potřebujeme ho, když se chceme chránit před nachlazením nebo chřipkou, ale také z jiných důvodů. Zdravotní benefity vitamínu C Bez vitamínu C se neobejdeme, pokud chceme zaručit správnou syntézu kolagenu. Díky tomu má vitamín C velký […]
Cibulové slupky nejsou k zahození
Kuchyňská cibule je jednou z nejběžněji konzumovaných druhů zeleniny. Na talíři ji máme prakticky denně, protože orestovaná cibulka tvoří základ nejen české teplé kuchyně. Před přípravou pokrmů ji oloupeme a… slupku vyhodíme. V popelnicích, nebo v lepším případě v bioodpadu či na kompostu, končí ročně tuny cibulových vnějších vrstev. Vnímáme je jako bezcennou součást cibule, […]
Na co stačí rdesno ptačí
Truskavec neboli rdesno ptačí (Polygonum aviculare) je nenápadná plazivá bylina, která plevelně roste na nejrůznějších místech. Daří se jí na obdělávaných půdách a zahradách, rumištích, podmáčených místech, okrajích cest, uchytí se i ve spárách mezi dlažebními kameny. Vyrovná se se suchem i každodenním sešlapováním. Od kořene se větví a vytváří hustý přízemní koberec s modravě […]
Pecka mandlí skrývá zdravé jádro
Mandle nepatří mezi ořechy, jde o jádra z pecek mandloně obecné (Prunus dulcis), což je strom příbuzný třešním, švestkám, broskvoním nebo meruňkám. Pochází ze severní Afriky a západní Asie, hojně se pěstuje v zemích evropského Středomoří, ale mandlové sady byly v minulosti vysazeny i na jižní Moravě v okolí Hustopečí. Strom dorůstá asi 5 metrové […]
Pastinák – past na choroby a obezitu
Pastinák je rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae) pocházející z oblasti Kavkazu a Blízkého východu, nicméně již ve starověku její pěstování zdomácnělo v Evropě. V historických pramenech je často mylně považována za mrkev, která v té době nebyla ještě charakteristická oranžovo-červenou barvou získanou až šlechtěním v posledních staletích. Vzhledem nám dnes spíše připomíná petržel a lidé […]