Search
Close this search box.

Pěstujte doma pepřovou bonsaj

Zdroj: Freepik.com

Pepř sečuánský (Zanthoxylum piperitum) je známý také jako pepř čínský, fagara či žlutodřev peprný. Původem toto koření dlouhověkosti pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky a Asie. Nyní je oblíbené po celém světě. Čínský pepř si získal oblibu gurmánů i pěstitelů nejen pro specifickou štiplavou chuť, ale i svým vzhledem věčně zelené bonsaje.

Žlutodřev peprný je nádhernou dekorací do každého bytu. Seženete ho jako menší bonsajový stromek. Má lesklé zelené lístky, které jakoby byly stále navoskované, světle hnědou kůru a v létě na něm vyraší nenápadné kvítky. Z těchto kvítků se vyvinou růžovo-hnědé až červené plody o průměru 2-5 mm, které můžete podle potřeby sklízet.

Pepř sečuánský vám dodá energii

Odedávna je pepř sečuánský užíván k dodání energie a jako prevence proti předčasnému stárnutí, stejně jako ženšen. Listy rostliny jsou využívány také v medicíně pro jejich antivirové a antibakteriální účinky. V potravinářství našel uplatnění jako žluté přírodní barvivo.

V gastronomii chuť sečuánského pepře dokonale ladí s kuřecím a drůbežím masem a je významným prvkem japonské a čínské kuchyně. V Číně si tuto odrůdu pepře dokonce přidávají do zeleného čaje.

U nás je tato nádherná bonsaj plodící pepř běžně k dostání ve specializovaných zahradnictvích. Milovníky bonsají potěší rychlost růstu a možnost zastřihávání do různých tvarů.

Tip: Udělejte si čas na zdraví a přečtěte si další články o zdravé stravě, čínské medicíně nebo se inspirujte zdravou kuchyní a překvapte rodinu novým receptem.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články