Číňané a Indové používali zázvor již před více než čtyřmi a půl tisíci lety. Již na přelomu letopočtu se stal důležitou komoditou při obchodování mezi západem a východem. Lidé v té době neměli k dispozici údaje o chemickém složení zázvoru, jako máme my dnes. Nevěděli, že obsahuje přes 100 bioaktivních složek včetně silného antioxidantu gingerolu a řady protizánětlivých látek. Vypozorovali však, že jim dokáže pomoci při nachlazení, potížích s dýcháním, špatném trávení nebo při tlumení bolesti. Není proto divu, že jeho obliba díky kulinářskému i léčivému potenciálu neustále rostla a dnes je považován za celosvětově nejrozšířenější dietní koření. Připravte si zázvorový sirup a vyhněte se nemocem.
Zázvor je užitečný zejména v zimě, kdy nám hrozí různé respirační nemoci. Přestože si můžeme koupit zázvorový čaj nebo prášek, nejlepší je zázvor čerstvý. Z něj lze snadno připravit horký nápoj nebo sirup, který je použitelný jako lék k užívání po lžičkách a také jako ingredience k míchání osvěžujících drinků. Nabízíme vám dva recepty, jak si sirup doma uvařit.
Zázvorový sirup s cukrem
- ¾ hrnku nasekaného zázvoru
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek vody
Kořen zázvoru zbavený slupky nakrájejte na tenká kolečka nebo malé kousky. V hrnci rozvařte cukr s vodou a přidejte zázvor. Pomalu vařte 15 minut. Odstavte a nechte louhovat dalších 30 minut. Nakonec přeceďte.
Zázvorový sirup s medem
- ¾ hrnku nasekaného zázvoru
- 1 lžíce jemně nakrájené citronové kůry
- 1 hrnek vody
- 1½ hrnku medu
Do hrnce vhoďte nasekaný zázvor a citronovou kůru, zalijte hrnkem vody a mírně vařte 15 minut. Přidejte med, míchejte a zahřívejte dalších 5 minut, dokud se med nerozpustí. Med by neměl procházet varem, aby se v něm neničily užitečné složky. Sundejte hrnec z plotny, nechte stát ještě hodinu a sceďte.
Zázvorový sirup vydrží v lednici nebo studené spíži několik týdnů. Při nachlazení užívejte polévkovou lžíci ráno a večer. Využít ho můžete také k oslazení čaje z meduňky, lapača, lipového květu nebo jiné léčivé bylinky.
Užitečné rady
- zázvor neloupejte nožem ani kuchyňskou škrabkou, nejlepší je použít lžíci, kterou stáhnete pouze tenkou slupku bez dužniny
- sirup skladujte ve sklenici v chladu a temnu, ideální jsou láhve z tmavého skla se šroubovacím uzávěrem
- na cezení použijte husté síto, naběračkou vymačkejte z kousků zázvoru maximum tekutiny
- nasekaný zázvor po cezení nevyhazujte, můžete ho použít v kuchyni nebo obalit v cukru a usušit