Abeceda vitamínů: D

Vitamín D je souhrnný název pro skupinu steroidních prekurzorů nezbytných pro syntézu hormonu kalcitriolu, který je zcela zásadní pro hospodaření organismu s minerály nejdůležitějšími pro stavbu kostí a zubů – vápníkem a fosforem. Proto se také vitamínu D někdy říká antirachitický vitamín. Dostatek vitamínu D má však v těle vliv i na řadu dalších funkcí. […]

Co dokáží dýně

Plody tykve obecné (Cucurbita pepo) neboli dýně jsou vynikající zdravou potravinou, kterou bychom si měli v hojné míře dopřát. Rostlina patří mezi nejstarší kulturní plodiny, ve Střední Americe byla pěstována již před 5000 lety. Podobně jako brambory nebo rajčata našla cestu do celého světa a stala se velmi oblíbenou. Není se čemu divit. Pěstování tykví […]

Pecka mandlí skrývá zdravé jádro

Mandle nepatří mezi ořechy, jde o jádra z pecek mandloně obecné (Prunus dulcis), což je strom příbuzný třešním, švestkám, broskvoním nebo meruňkám. Pochází ze severní Afriky a západní Asie, hojně se pěstuje v zemích evropského Středomoří, ale mandlové sady byly v minulosti vysazeny i na jižní Moravě v okolí Hustopečí. Strom dorůstá asi 5 metrové […]

Přírodní doplňky stravy ochrání před osteoporózou

Osteoporóza je porucha, při které dochází k řídnutí kostní tkáně. V kostech dochází k úbytku vápníku a dalších minerálů, kosti se stávají křehčími a zvyšuje se riziko fraktur. Příčinami vzniku osteoporózy bývá nedostatečný příjem vápníku a vitamínu D, vysoký věk, deficit pohybu a u žen menopauzální úbytek estrogenu. Právě hormonální dysbalance je důvodem, proč osteoporóza postihuje […]