Kalendář zdraví: V říjnu obraťte svou pozornost na žaludek

V září se začal cyklus života v přírodě zpomalovat a v říjnu jsme k tomuto zpomalení již více donuceni. Náhlé ochlazení, padající rezavé listy a sychravé počasí dají naší imunitě i psychickému stavu zabrat. Říjen není o tom nastartovat produktivitu předtím, než začne padat sníh, ale má za úkol nám postupně připomenout, že se blíží […]
Bobkový list – vznešené koření

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) je stálezelený keř dorůstající až do výšky 15 metrů. Pochází z Přední Asie, odkud se dostal prakticky do celé oblasti Středomoří, kde zdomácněl. Je typický hustou korunou s kožovitými eliptickými listy. Po odkvětu žlutých květů plodí malé peckovice s jedním semenem, kterým se říká bobky. Odtud plyne pojmenování bobkový list. Obsahové […]
Tahák pro kuchaře: Bylinky v kuchyni I.

Bylinky jsou pro kuchaře opravdovým pokladem, pomocí kterého dokáží i z fádních surovin připravit neobyčejné lahůdky. Kombinace bylinek a koření může podtrhnout chuť celého pokrmu, vytvořit zajímavou nebo neobyčejnou chuťovou variaci, podpořit dobré trávení a také zlepšit nutriční hodnotu pokrmu. Jednotlivé národní nebo regionální kuchyně využívají především pro danou oblast typické rostliny, ale globalizace přinesla […]