Žlutý prášek známý jako kurkuma nebo indický šafrán je produktem mletí oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Koření je charakteristické silnou vůní a pepřovitě hořčičnou chutí, která je způsobena obsahem aromatických silic. V kurkumě jsou přítomny sloučeniny jako limonen, kamfen, alfapinen a betapinen, cineol, antioxidant kurkumin a také turmeron.
Látka jménem tumeron
Právě poslední zmíněná látka – turmeron se stala v posledních letech předmětem zájmu vědců. Provedené studie ukázaly, že má potenciál zrychlovat růst nervových buněk. Turmeron rovněž stimuloval tvorbu neurálních kmenových buněk, které mají zásadní vliv na obnovu poškozených částí mozku. Kurkuma tedy může podpořit samoregenerační schopnosti mozku, což je zajímavé především pro lidi postižené Alzheimerovou chorobou nebo ty, kteří prodělali mozkovou mrtvici.
Kurkuminoid kurkumin
Na mozkové funkce a mentální výkon má rovněž vliv nejznámější kurkuminoid kurkumin. Chrání nervové buňky před poškozením volnými radikály a posiluje jejich synapse. Díky pozitivnímu vlivu na kardiovaskulární systém, hladinu cholesterolu a krvetvorbu podporuje přísun kvalitní a dobře okysličené krve do mozkové tkáně. Kurkumin vykazuje ale také další příznivé zdravotní dopady. Pomáhá detoxikovat játra, zlepšuje trávení, snižuje překyselení organismu a pomáhá v hubnutí. Působí silně protizánětlivě, tlumí bolest, snižuje riziko vzniku rakoviny a diabetu.
Zajímavostí je, že kurkumin je dnes běžně v potravinářství užíván jako barvivo a antioxidant. Na etiketách ho najdete pod označením E100 a bát se ho rozhodně nemusíte, jde o přírodní látku, která na rozdíl od mnoha jiných aditiv nemá škodlivé účinky.