I když je můžeme získat z celého spektra jiných zdrojů, pouze u minima z nich se setkáme s takovým rozsahem a bohatostí nutrientů. Šťáva z mladého ječmene je enzymatickou bombou pro náš organismus. Je plná vitamínů, minerálů, aminokyselin a enzymů.
Obsažené látky ve šťávě z mladého ječmene
Obsahuje silné antioxidanty, které zabraňují stárnutí organismu a pravděpodobně mají zajímavý protirakovinový účinek. Jedním z klíčových prvků v mladém ječmeni, které jsou zodpovědné za tento efekt, je enzym známý jako superoxiddismutáza (SOD), ten je činidlem schopným ničit volné radikály v těle. Volné radikály jsou podle mnoha odborníků považovány za primární důvod pro předčasné stárnutí a nemoci. Poškozují buněčné membrány, buněčné mitochondrie a dokonce i DNA. Mladý ječmen přispívá k podstatné redukci volných radikálů, zastavuje řetězovou reakci oxidace, která usmrcuje zdravé buňky. Dostatečný příjem SOD je dobrým základem pro snižování vysoké hladiny LDL cholesterolu a účinnou metodou při léčbě rakoviny.
Mladý ječmen má další zajímavé účinky
- detoxikuje organismus
- inhibuje tvorbu lipidů zodpovědných za vysoký krevní tlak a srdeční choroby
- zabraňuje vstřebávání karcinogenních látek ze zažívacího traktu
- napomáhá zdravé tvorbě červených krvinek
- podporuje zásobení tkání kyslíkem a pomáhá odstraňovat těžké kovy a chemikálie z krve
- pomáhá pacientům s chronickou pankreatitidou
- neutralizuje překyselení organismu, je vhodný při léčbě vředových chorob
Ječmen je vynikajícím potravinovým doplňkem, který může obří měrou přispět k celkovému zdraví organismu a zvýšit šance dožít se vysokého věku.