Search
Close this search box.

Abeceda vitamínů: H

Zdroj: Freepik.com

Vitamín, který je rozpustný ve vodě, svůj název získal z německého slova haut, což znamená kůže. Právě pro kůži je vitamín H – biotin nejúčinnější. Je složkou enzymů, které se zasluhují o rozkládání, celkové trávení bílkovin, cukru a tuku. Díky vitamínu H vzniká lepší energetická přeměna pro naše buňky.

Biotin v potravinách

V lidském těle se biotin vyskytuje – vyrábí ho bakterie sídlící ve střevech, ale lze ho doplňovat i přijímanou potravou. Pokud chcete doplnit obsah biotinu v těle, zařaďte do jídelníčku vaječné žloutky nebo játra. Nejvyšší obsah můžete nalézt v houbách, špenátu, sóje, banánech, melounech a droždí. Pokud holdujete více masu než zelenině, vysoký obsah naleznete také v játrech nebo ledvinách.

Vitamin H účinky

Vitamín H je podstatný pro celou řadu biochemických pochodů v našem těle. Výrazně přispívá k činnosti nervové soustavy, psychické činnosti, normálnímu energetickému metabolismu a v neposlední řadě k běžnému metabolismu makroživin. Někdy se můžete setkat s přezdívkou ,,vitamín krásy”. K tomuto označení je jednoduchý důvod – užívá se jako výživa pro vlasy a pokožku.

Doporučená denní dávka vitaminu H

Denní potřeba biotinu je 150 až 300 mikrogramů. Nedostatek tohoto vitamínu je velice vzácný, proto se nemusíte obávat o jeho nouzi. Pokud by k jeho nedostatku došlo, poznáte to na sobě. Mezi příznaky patří šedivění a šupinatění kůže, spavost, nízká imunita. U dětí se můžeme setkat se zastavením růstu a případného dalšího vývoje. Při předávkování nastane pocit nevolnosti, zvracení nebo bolest hlavy.

Tip: Informace o všech vitamínech najdete v naší abecedě vitamínů.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články