Banány jsou u nás asi nejběžněji konzumovaným exotickým ovocem. Kvůli jemné konzistenci, sladké chuti, schopnosti zahnat hlad a doplnit rychle energii je milují děti i dospělí, sportovci, lidé s náročnou fyzickou nebo psychickou prací. Příroda pro ně navrhla naprosto dokonalý design obalu, tedy slupky, která spolehlivě chrání lahodný obsah před kontaminací a zároveň jde jednoduše otevřít. Proto jsou také svačinou praktickou.
Druhy banánů
Téměř všechny banány, které se dostávají na naše pulty, jsou bezsemenné plody kultivaru Cavendish – křížence několika druhů banánovníku (Musa), který je přes svůj statný vzrůst bylinou a nikoliv stromem. Občas se k nám dostanou také menší odrůdy Nino nebo Manzano, baculaté banány Burro nebo červené banány s vyšším obsahem karotenoidů a zajímavou malinovou příchutí. V tropech jsou důležitou plodinou zelené banány Plantain, které se využívají jako příloha – stejně jako u nás brambory.
Obsahové látky v banánech
Zralé plody ovocných banánů obsahují přibližně 75% vody, 20% tvoří sacharidy, zejména sacharóza, glukóza a fruktóza, které stojí za sladkou chutí. Na ovoce je netypicky vysoký i podíl škrobu. Není proto divu, že 100 gramů dužniny poskytne konzumentům přes 370 kJ. Na bílkoviny připadá asi 1%, podobně je zastoupena vláknina, zanedbatelný je obsah tuků. 100 gramů banánu pokryje 15% denní potřeby vitamínu C, 18% vitamínu B6, 5% kyseliny listové, 4% riboflavinu, 3% niacinu, 2% thiaminu a po 1% vitamínů A, E a K. Banány také slouží jako solidní zdroj minerálů – hořčíku, draslíku, fosforu, železa, zinku, manganu, selenu a vápníku.
Kromě toho, že je máme rádi kvůli jejich sladkosti, měli bychom ocenit i následují pozitivní vlivy tohoto žlutého ovoce na organismus.
Látky obsažené v banánech a jejich působení
- komplexní složení sacharidů poskytuje jak okamžitou energii, tak i vytrvalost
- koktejl minerálů zlepšuje činnost a výkon svalové soustavy, urychluje regeneraci po námaze
- banány upravují stolici, optimálně vyzrálé pomáhají při zácpě i průjmech
- při žaludečních vředech neutralizují kyselost, vytvářejí ochrannou vrstvu na žaludeční sliznici a inhibují množení bakterií Helicobacter pylori
- podporují zdraví kardiovaskulárního systému, snižují krevní tlak a riziko cévních mozkových příhod
- pomáhají při hubnutí, zasytí a přirozeně sladká chuť omezí choutky na sladké
- jsou vhodnou potravinou při léčbě chudokrevnosti
- z banánů získáme tryptofan, který se v těle mění na serotonin, který je důležitý pro relaxaci, psychickou pohodu, kvalitní spánek a pocity štěstí
- banány také obsahují tyrosin, který zvyšuje hladinu noradrenalinu a dopaminu stimulujících mozkovou činnost, bdělost a soustředění
- v těhotenství uklidňují ranní nevolnosti a podporují fyzický vývoj dítěte
Banány je lepší koupit ještě nazelenalé než sáhnout po přezrálých. Při pokojové teplotě totiž rychle dojdou, zrání lze urychlit také uzavřením do sáčku společně s jablkem.
Tip: Mrkněte do naší zdravé kuchyně a vyzkoušejte zdravé recepty s banány, které jsme pro vás připravili.