Ředkviček chroupání nemoci zahání

Ředkviček chroupání nemoci zahání

Ředkvička je pojmenování pro varietu ředkve seté letní (Raphanus sativus var. sativus). Jde o jeden z nejpopulárnějších druhů kořenové zeleniny, který je pro svůj rychlý růst za krátkých dnů v jarním období oblíbencem pěstitelů. K dispozici je mnoho odrůd lišících se tvarem kořene, jeho zbarvením a intenzitou štiplavosti. Pikantnost dužiny… Pokračovat v čtení

Bobkový list – vznešené koření

Bobkový list – vznešené koření

Vavřín vznešený (Laurus nobilis) je stálezelený keř dorůstající až do výšky 15 metrů. Pochází z Přední Asie , odkud se dostal prakticky do celé oblasti středomoří, kde zdomácněl. Je typický hustou korunou s kožovitými eliptickými listy. Po odkvětu žlutých květů plodí malé peckovice s jedním semenem, kterým se říká bobky…. Pokračovat v čtení

Zdravé trávení vyléčí duševní trápení

Zdravé trávení vyléčí duševní trápení

Na činnosti imunitního systému se podílí více než ze tří čtvrtin střevní mikroflóra. Pomáhá získávat z potravy potřebné nutriční látky, produkuje vitamíny, současně chrání tělo před nepřátelskými patogeny, před toxiny vznikajícími při trávení a před zánětlivými procesy. Vytváří fyzickou a funkční bariéru mezi škodlivinami a buňkami střevní sliznice. V posledních… Pokračovat v čtení

Mák má živin jako máku

Mák má živin jako máku

Mák setý (Papaver somniferum) je tradiční českou kulturní plodinou a v jeho pěstování jsme dokonce celosvětovou jedničkou. Je využíván od dob starověkých civilizací do současnosti a to jak pro kulinářské, tak pro léčebné účely. Mléko z nezralých rostlin je výchozí surovinou pro výrobu opia, proto je jeho produkce v mnoha zemích omezována nebo úplně… Pokračovat v čtení

Jak vyčistit tělo po vánočním hodování

Jak vyčistit tělo po vánočním hodování

Možná patříte mezi ty, kdo se snaží pečlivě střežit životosprávu, ale přesto nedokážete odolat nástrahám vánočního hodování. Není na tom nic divného, zimní svátky si spojujeme s příjemnými okamžiky s rodinou a přáteli často strávenými u bohatě prostřeného stolu. Je těžké si hlídat energetický příjem a nutriční složení připravených pokrmů,… Pokračovat v čtení

Strouhaný kokos chrání srdce, nervy i střeva

Strouhaný kokos chrání srdce, nervy i střeva

Sušený strouhaný kokos je vyráběn z dužniny zralých plodů kokosovníku ořechoplodého(Cocos nucifera). Čerstvá masa obsahuje 60% tuku, 20% glycidů, 8% proteinů a 6% vody. Sušením se podíl vody sníží až na 2%. Kokosová dužnina je vynikajícím zdrojem minerálů, oplývá množstvím vápníku, železa, hořčíku, fodforu, draslíku, zinku, mědi, manganu a selenu…. Pokračovat v čtení

Badyán – voňavá hvězda, která uzdravuje

Badyán – voňavá hvězda, která uzdravuje

Badyán pochází z Číny a do Evropy přišel v 17.století. Jde o sušená souplodí ze stromu s názvem badyáník pravý (Illicium verum). Díky jejich charakteristickému dekorativnímu tvaru osmicípé hvězdy je snadno identifikuje mezi jinými druhy koření i naprostý laik. Vůně připomíná anýz a právě z těchto důvodů se mu také… Pokračovat v čtení