Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší tělu svědčí

Lopuch větší (Arctium lappa) zná většina z nás jako plevelnou rostlinu charakteristickou velkými listy a květy opatřenými háčky, díky kterým se po uschnutí dokáží spolehlivě přichytit na oděv. Mezi lidmi zabývajícími se bylinkářstvím má však lopuch velmi slušné renomé. K terapeutickému využití se na podzim vyrývají kořeny jednoletých rostlin, sběr… Pokračovat v čtení

15 důvodů, proč milovat švestky v jakékoliv formě

15 důvodů, proč milovat švestky v jakékoliv formě

Švestky, nebo chcete-li slivky, jsou peckovice švestky domácí (Prunus domestica). Na světě existují stovky druhů švestek, lišících se velikostí, tvarem, barvou i chutí plodů. Typické švestky mají protáhle vejčitý tvar a modro-fialovou barvu. Konzumují se čerstvé, jako součást buchet, koláčů nebo švestkových knedlíků, výborné jsou kompotované i jako přísada do… Pokračovat v čtení

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

Proč je dobré jíst slupky ovoce a zeleniny

V létě se více než kdy jindy nabízí nepřeberné spektrum čerstvého ovoce a zeleniny, na kterém si můžeme pochutnávat. Připravujeme si saláty a zeleninová jídla, u kterých začínáme mnohdy přípravu tím, že plody zbavíme slupky. Loupeme některé druhy ovoce jako jablka, hrušky, kiwi či broskve, ze zeleniny zase okurky, cukety,… Pokračovat v čtení

Saturejka – bylina prostopášníků

Saturejka – bylina prostopášníků

Saturejka pochází z teplých oblastí Středomoří, odkud se ale rozšířila dále na sever a byla také jednou z prvních rostlin, které s sebou na americký kontinent přivezli osadníci Nového světa. Má jemně pepřovou chuť a starověcí Římané ji používali v kuchyni mnohem dříve černé koření. Latinské pojmenování této rostlinky zní… Pokračovat v čtení

Proti plynatosti jezte kopru dosti

Proti plynatosti jezte kopru dosti

Již starověcí Egypťané nebo Řekové považovali kopr za léčivou drogu. V temném středověku bylinku lidé o svatojánské noci používali jako kouzlo proti očarování. Víno s koprem sloužilo jako nápoj lásky, který údajně rozdmýchával vášeň. Zároveň byl ale odedávna důležitou kulinářskou bylinkou, která jídlům dodává specifickou chuť a intenzivní vůni. Kopr… Pokračovat v čtení

Černý pepř zahání černé myšlenky

Černý pepř zahání černé myšlenky

Kuchaři se bez kuliček černého pepře jen těžko obejdou. Plody pepřovníku černého (Piper nigrum), které jsou známé jako dnes nejrozšířenější koření, pochází původně z Indie, kde jsou také jedním z léčiv tradiční ayurvédy. V Evropě ale dlouho nebyly obvyklým kořením. Dopravit pepř z Indie nebylo vůbec snadné a mnoho staletí byl… Pokračovat v čtení

Pískavice prospěje trávení a zpevní poprsí

Pískavice prospěje trávení a zpevní poprsí

Pískavice řecké seno (Trigonella foenum-graecum) je jednoletá bobovitá rostlina pocházející z oblasti Středomoří a západní Asie. Z až 60 centimetrů vysoké rozvětvené lodyhy vyrůstají vejčité kopinaté listy, z jejichž úžlabí vyráží květy. Po odkvětu se z nich vyvinou asi deseticentimetrové podlouhlé lusky s 6 až 20 semeny. Semena rostliny bývala… Pokračovat v čtení