Mletá paprika – koření pro ostrý zrak

Mletá paprika – koření pro ostrý zrak

Koření vyrobené pomletím usušených plodů papriky seté (Capsicum annuum) zdomácnělo v řadě národních kuchyní. Bereme je jako přirozenou součást i té naší. Historie jeho používání v českých domácnostech je však poměrně mladá. Do Evropy se ze své domoviny, kterou je střední Amerika, rozšířilo až v 16. století a přes Maďarsko… Pokračovat v čtení

Paprika a její zdravotní účinky

Paprika a její zdravotní účinky

Paprika je rod lilkovitých rostlin, který zahrnuje množství druhů a jejich kultivarů. Kuchyňsky nejběžněji využívanými jsou paprika setá (Capsicum annuum), paprika křovitá (Capsicum frutescens) a paprika čínská (Capsicum chinense). Konzumují se jako zelenina nebo jako koření. Většina plodů paprik obsahuje různé množství sloučeniny kapsaicin, která způsobuje jejich pálivost. Výjimkou jsou… Pokračovat v čtení