Proč vyzkoušet žaludy v kuchyni

Proč vyzkoušet žaludy v kuchyni

Plody dubů, žaludy, zná každé malé dítě. Kromě toho, že jsou pochoutkou pro zvěř, však o nich asi víme jen to, že je Rumcajs používal místo munice. Jedná se však o historicky poměrně obvyklou potravinu a to již od časů paleolitických lidí. Pojídání žaludů, odborně zvané balanofágie, hrálo důležitou roli… Pokračovat v čtení

Dubová kůra – kúra na rány a hemoroidy

Dubová kůra – kúra na rány a hemoroidy

Duby jsou listnaté dřeviny čítající až 600 druhů, rostoucích především v mírném pásu severní polokoule. U nás v přírodě se setkáme nejčastěji s dubem letním (Quercus robur) nebo dubem zimním (Quercus petraea), v parcích pak s původně severoamerickými duby červeným a bahenním. Pro léčebné účely se využívá dubová kůra z dubu letního a především dubu zimního. Obsahuje vysoké procento… Pokračovat v čtení