Houba shiitake, známá také pod názvem houževnatec jedlý nebo Jidášovo ucho (kvůli svému tvaru), pochází z Japonska a je druhou nejčastěji pěstovanou houbou na světě, hned po žampionech. Jaké využití má tato zajímavá houba a v čem může organismu pomoci? Poradíme vám v následujícím článku.
Účinky houby shiitake
Houba se využívá více než 2 000 let na snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi, regulaci krevního tlaku, podporu imunity a tlumení příznaků alergií. Houževnatec můžete použít také pro čištění organismu, nejčastěji se konzumuje v sušené nebo čerstvé formě. Jedná se o potravinu, která obsahuje nízkou kalorickou hodnotu a je vysoce bohatá na proteiny i minerály. Obsahuje například vitamin B, 7 esenciálních aminokyselin a ergosterol.
Vzhled
Jidášovo ucho u nás nenajdete, můžete si však nakoupit substrát a vypěstovat si ho doma. Stejně jako hlíva ústřičná patří mezi dřevokazné houby a má světle hnědý nestejnoměrně zbarvený klobouk o velikosti až 10 centimetrů.
Využití v kuchyni
Dobře zasytí, nezatěžuje organismus a hodí se při redukčních nebo makrobiotických dietách. Má všestranné využití v evropské i orientální kuchyni. Chuť je aromatická, výrazná a kořeněná. Konzistence se často přirovnává k masu. Houba je výborná do omáček, polévek nebo guláše.
Příprava
V našich končinách shiitake najdete nejčastěji v sušeném stavu, prodává se ve zdravých výživách, asijských obchůdcích nebo větších obchodních centrech. Sušené houby namočte alespoň na hodinu (nejlépe přes noc) do studené vody, po nabobtnání je můžete upravovat na mnoho způsobů.
Dušení, smažení, pečení nebo grilování, to vše snesou. Při použití čerstvých hub lze využít i mikrovlnou troubu. Houževnatce dále zpracovávejte jako náhražku za maso nebo v kombinaci právě s masem a zeleninou. Prodávají se i kapsle nebo prášek z Jidášova ucha, který se doporučuje užívat pravidelně po menších dávkách.