Search
Close this search box.

Průmyslově zpracované potraviny a proč vám škodí?

Zdroj: Freepik.com

Nezdravé a průmyslově zpracované potraviny jsou všude kolem nás – oběd pravidelně zapíjíte slazenou limonádou? Nechybí vám sladká tyčinka ke svačině a večer mražená pizza? Pak byste měli být opatrnější. I když jsou průmyslově zpracované potraviny běžnou součástí jídelníčku každého z nás, neznamená to, že našemu tělu prospívají.

Ke koupi průmyslově zpracovaných potravin většinu lidí žene nedostatek času. Je mnohem rychlejší ohřát si mraženou pizzu než si uvařit kvalitní a nutričně vyvážené jídlo. Častá konzumace těchto potravin však vede k obezitě – a ta, jak je známo, má negativní vliv na kvalitu i délku života.

Studie National Institutes od Health z roku 2019 uvádí, že lidé, kteří konzumují průmyslově zpracované potraviny, zkonzumují za den až o 500 kalorií více než lidé, kteří konzumují potraviny v jejich přirozené formě. Obezita navíc není jediným rizikem, které se na průmyslově zpracované potraviny váže. Patří sem i řada dalších zdravotních potíží.

Co jsou to průmyslově zpracované potraviny?

Ultra zpracované průmyslové potraviny (UZPP) lze dělit do dvou skupin. V první skupině jsou potraviny, které byly upraveny mechanicky. Sem lze zařadit například mleté maso, které na první pohled vypadá v pořádku, ale nevíte, o jaké další přísady bylo doplněno.

Druhou skupinu tvoří chemicky upravené potraviny – do nich jsou přidána „éčka“ – to jsou různé konzervanty, sladidla, barviva a podobně. Ačkoliv jsou tyto potraviny chuťově vynikající, ničí vše zdravé v daném jídle.  

Mezi takovéto potraviny patří:

  • mražená pizza
  • sycené a slazené nápoje
  • slané balené potraviny
  • zmrzlina z prášku
  • sladkosti, balené a kupované pečivo
  • margaríny a kupované pomazánky
  • ovocné aromatické čaje
  • instantní nudle
  • sáčkové čaje a instantní káva
  • ochucené mléčné jogurty, kefíry
  • párky
  • většina pečiva ze supermarketů

Další rizika konzumace UZPP potravin

Pravidelná konzumace UZPP s sebou nepřináší pouze obezitu, ale také další civilizační choroby, jako je například diabetes 2. typu, metabolický syndrom a vysoký tlak. Dále se mohou dostavit potíže s trávením, zhoršení inzulínové rezistence a další.

Sdílet na Facebooku

Audiron

Další zajímavé články

Tělo a kondice

Jak zkrotit chutě na sladké?

Cukr je silně návykový, a pokud se ho zrovna snažíte omezit, bude po něm vaše tělo prahnout mnohem intenzivněji. Jak nezvladatelnou chuť

Tělo a kondice

Cvičení při nemoci?

Jak je to se cvičením během onemocnění? Kdy v tréninku pokračovat a v jaké chvíli se naopak raději léčit? Připravili jsme si pro

Tělo a kondice

6 projevů, že máte málo pohybu

Pohyb je pro tělo velmi důležitý, zvyšuje fyzickou kondici a udržuje člověka v psychické pohodě. Jak poznat, že ho máte nedostatek a na