Odtučněné mléčné výrobky jsou během výroby často zbaveny zdravého obsahu, naopak jsou obohaceny o ochucovadla a prodlouženou dobu trvanlivosti. Jaké jsou jejich další nevýhody a proč bychom je z jídelníčku měli vyřadit? Řekneme si v následujícím článku.
Co jsou odtučněné mléčné výrobky vlastně zač?
Jedná se o průmyslově zpracované odtučněné mléčné výrobky, které pochází z odtučněného mléka. Odtučněním mléko přichází o mastné kyseliny a vitaminy rozpustné v tucích. Konkrétně mastné kyseliny jsou tělu velice prospěšné, jelikož díky kyselině palmitové omezují riziko vzniku inzulínové rezistence a snižují také riziko rakoviny. Průmyslově upravené mléko přichází o zdraví prospěšné látky a následně v něm zbyde pouze velké množství laktózy v kombinaci s kaseinem, mléčnou bílkovinou s anabolickými účinky.
Pozor na „vylepšení“
Odtučněné potraviny jsou často obohaceny o nezdravé přidané látky (aditiva). Slouží zejména u průmyslově vyráběných potravin na principu zvýšení zahušťovacích schopností, obnovy barvy pokrmů nebo prodloužení trvanlivosti potravin. Všemožná ochucovadla jsou velkým rizikem pro kardiovaskulární systém, a dokonce zvyšují glykemický index.
Dopřejte si raději kysané výrobky
Fermentované výrobky patří mezi ty nejzdravější mléčné výrobky, jelikož obsahují probiotika, která podporují zdravou funkci střev a jsou základem imunitního systému. Během procesu kysání se těžce stravitelná laktóza mění na kyselinu mléčnou, výsledný produkt se proto stává mnohem lépe stravitelným.
Nepřejídejte se
Mléčné produkty jsou stejně jako maso nebo vejce považovány za zdravý zdroj bílkovin. Obsahují proteinové aminokyseliny, z nichž je konkrétně kasein oblíbený pro budování svalové hmoty. Některé potraviny však svádí k přejídání, například již zmíněné odtučněné výrobky, které kvůli obsahu sladidel a škrobů člověka skoro vůbec nezasytí. I zde proto platí pravidlo všeho s mírou.