Špaldová mouka je o něco tmavší než bílá pšeničná, navíc má příjemnou oříškovou chuť a také z výživového hlediska má mnohem lepší složení. Ačkoliv se špalda pěstuje už tisíce let, delší dobu si na ni nikdo ani nevzpomněl. Teď pro vás ale máme několik důvodů, proč by neměla chybět špaldová mouka ani ve vaší kuchyni.
Špalda a trocha historie
Špalda je s námi ve světě už devět tisíc let – byla známá již v době starých Palestinců, Asyřanů, Egypťanů, ale i Římanů. Velkou oblibu má v Asii, kde z ní připravují jak slané, tak i sladké pečivo. Ve střední Evropě se vytratila ve 20. století, mohly za to ekonomické důvody. Špalda má nižší výnosy a její zrno je obaleno dvojitou plevou – což znamená větší náročnost na zpracování.
Kdy se špalda vrátila do Česka?
Do naší republiky se špalda vrátila hlavně se šířící se myšlenkou ekologického zemědělství, protože patří k méně náročným zemědělským plodinám. Nejoblíbenější je při přípravě sladkého pečiva, velmi dobrý je z ní ale také chleba nebo špaldoto – to je špaldová obdoba rizota. Věděli jste, že si můžete vychutnávat také špaldovou kávu?
Proč byste měli jíst špaldu?
Špalda je bohatá na bílkoviny, vlákninu, ale i některé minerální látky. Navíc je lépe stravitelná (v porovnání se šlechtěnou pšenicí, která na čas pěstování špaldy vytlačila), pomáhá snižovat krevní tlak, ale také předcházet obezitě a cukrovce. Dokonce prý podporuje funkci imunitního systému.
Se špaldou se vaří skvěle
Špalda je známá svou oříškovou chutí – i proto se s ní v kuchyni dobře experimentuje. Skvělé jsou z ní jak buchty, tak i koláče, sušenky nebo palačinky. Příští palačinky pro své děti tak zkuste udělat ze špaldové mouky, jistě si pochutnáte.