Potravinová pyramida pomáhá v základní orientaci na poli zdravé výživy a vysvětluje nejdůležitější principy skládání jídel během dne. Podívejte se s námi na její podrobnější vysvětlení a tipy, jak jídelníček sestavit správně.
Princip pyramidy
Tuto výživovou pomůcku sestavili odborníci Ministerstva zdravotnictví. Je členěna do 4 pater a na 6 skupin potravin. Její součástí jsou i doporučené počty porcí v závislosti na věku a pohlaví člověka. Jedná se o pestrou a vyváženou stravu plnou minerálních látek a vitaminů, není tedy potřeba užívání doplňků stravy. Výjimkou je vitamin D, který by v zimních měsících měl užívat prakticky každý z nás.
První patro
Mezi tzv. základnu řadíme obilniny, rýži, pečivo a těstoviny. Tato potravinová skupina je bohatá na vlákninu, minerální látky, polysacharidy (především škrob, který potřebujeme pro tvorbu energie) i vitaminy.
Obilniny, jako jsou pšenice, ječmen, žito nebo oves, však obsahují lepek, proto by je lidé trpící intolerancí měli ze svého jídelníčku vyřadit. V posledních letech jsou více populární méně známé obilniny, například amarant, pohanka nebo špalda. Tyto potraviny lepek neobsahují, jsou tedy vhodné pro všechny. Denně bychom měli sníst 3 až 6 porcí obilnin. Lepek však nevyřazujte, pokud vám nedělá problémy.
Druhé patro
Do této skupiny řadíme ovoce a zeleninu. Ovoce můžeme konzumovat již zpracované nebo v syrovém stavu. Je zdrojem sacharidů, vitaminu C, antioxidantů a vlákniny. Konkrétně látky pektin, která se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Ovoce je plné cukrů, proto je velmi chutné a většině lidí nedělá problém sníst 2 až 4 porce čerstvého ovoce denně. Zelenina, jejíž primární složkou je voda, je bohatá na vlákninu a aromatické látky. Ty působí preventivně proti řadě onemocnění. Doporučená denní dávka je 3 až 5 porcí zeleniny za den.
Třetí patro
Rozděluje se na několik podkategorií. Mléko a mléčné výrobky, maso, vejce, luštěniny a ryby. Mléko a mléčné výrobky mají velkou výživovou hodnotu, obsahují nasycené tuky, v nichž se vyskytuje cholesterol a ze sacharidů obsahuje konkrétně mléko laktózu, která může být pro část lidí problematická.
Nesnášenlivost laktózy způsobuje průjmy a nadýmání, je proto na místě potraviny s touto látkou z jídelníčku vyřadit. Mléko je zdrojem vitaminů a vápníku, zabraňuje tak vzniku osteoporózy. Každý den bychom měli sníst 2 až 3 porce mléka nebo mléčných výrobků.
Maso obsahuje bílkoviny, minerální látky (železo, zinek) a vitaminy A, B a D. Ryby jsou z výživového hlediska velmi cenné, jelikož jsou zdrojem fosforu a jódu. Rybí tuk obsahuje velký počet nenasycených mastných kyselin a z tohoto důvodu by se na jídelníčku měly ryby objevovat přibližně 2x týdně. Vejce jsou plnohodnotná bílkovina, obsahují také minerální látky, zejména železo a mnoho dalších vitaminů. Doporučená spotřeba se pohybuje okolo 4 až 6 vajec za týden.